Zagorelo na nedostopni nanoški planoti, požar pod nadzorom

Slovenija 30. Jul 202414:00 1 komentar
Foto: Gasilsko reševalni center Ajdovščina

Dopoldne je zagorelo na nedostopni nanoški planoti v okolici Vipave. Po zadnjih informacijah je zagorelo okoli pol hektarja borovega gozda. Požar je že pod nadzorom, pri gašenju je pomagal air tractor.

“Danes v dopoldanskem času, natančneje nekaj minut pred enajsto uro, je zagorelo v naravi na težko dostopnem terenu med Podkrajem in Belo v občini Ajdovščina,” so sporočili z Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina.

Na teren se je poleg njihove ekipe odpravilo tudi več prostovoljnih gasilskih društev, pri gašenju iz zraka je pomagala air tractor. Gasilec vipavske gasilske postaje Peter Prelc je za STA povedal, da je požar že pod nadzorom in da so imeli največ težave z razgibanim in gozdnatim terenom.

Gasilci trenutno iščejo morebitna žarišča in močijo teren. O vzroku požara zaenkrat ne morejo govoriti.

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je za STA potrdil, da je bil ob požaru aktiviran tudi air tractor, ki pa se je že vrnil na Brnik. Tam je sicer v stanju pripravljenosti, če bi ga spet potrebovali.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer danes preklicala požarno ogroženost na območju. Ena izmed kraških občin, občina Ajdovščina, je kljub temu izdala poseben odlok, s katerim v občini še vedno ostaja v veljavi zelo velika požarna ogroženost.

“Občina Ajdovščina je požarno ogroženost na območju podaljšala,” pravijo na občini in poudarjajo, da v naravi še vedno velja prepoved kurjenja in drugih aktivnosti, ki bi utegnile povzročiti požare.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje