V ponedeljek bodo v Ljubljani začeli prenavljati del Petkovškovega nabrežja

Slovenija 24. Jun 202215:13 0 komentarjev
ljubljana, žitni most, ljubljanica
Žiga Živulović jr./Bobo

V Ljubljani bo v ponedeljek stekla prenova Petkovškovega nabrežja na odseku med Resljevo in Rozmanovo ulico, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Dela, z davkom vredna 5,21 milijona evrov, bo izvajal KPL. Nova podoba tega dela nabrežja, ki poteka tudi mimo nastajajočega Centra Rog, bo podobna odseku od Prešernovega trga do Zmajskega mostu.

Ponedeljkov začetek del je ljubljanski župan Zoran Janković ta teden sporočil že na redni tedenski novinarski konferenci, danes so o tem javnost s sporočilom obvestili še z občine.

Del je dotrajan in potreben obnove

Petkovškovo nabrežje med Resljevo cesto in Rozmanovo ulico na levem bregu Ljubljanice bo skupaj s prenovljenim območjem nekdanje tovarne Rog, kjer v sklopu trenutno največjega projekta na področju kulture nastaja središče kreativnih vsebin Center Rog, dobilo povsem novo podobo.

Ta del Petkovškovega nabrežja v dolžini nekaj več kot 500 metrov je dotrajan in potreben obnove, so opozorili na občini. Predvidena je ureditev enovite površine v tlakovani izvedbi iz naravnega kamna, ki je brez višinskih razlik in ovir.

Tako bo nastal bolj prijazen prostor predvsem do oseb z oviranostmi, pešcev in kolesarjev, kot tudi skladno navezavo na že rekonstruiran del nabrežja med Prešernovim trgom in Resljevo ulico. Po celotni dolžini Petkovškovega nabrežja je predvideno tlakovanje z granitnimi kockami in tlakom porfido, urejeni bodo novi vhodi do objektov z granitnimi stopnicami in kanaliziran sistem odvodnjavanja meteornih voda.

Na brežini Ljubljanice bodo namestili betonske klopi, stojala za kolesa, pitnike in drugo urbano opremo, vključno z ograjo ob reki, zaščitnimi rešetkami za drevesa, potopnimi zbiralnicami in uličnimi koši za odpadke, količki za omejevanje prometa in potopnimi stebrički.

Pred Centrom Rog bodo medtem uredili ložo, ki bo poudarjala vhod v objekt, v načrtu so tudi umetniške skulpture po nabrežju. Prav tako bomo v celoti obnovili obstoječo ulično razsvetljavo.

Projekt ureditve tega dela nabrežja sta pripravila LUZ in Atelierarhitekti.

Promet le še za dostavo in dostop stanovalcev

Parkirišča na prenovljenem nabrežju ne bo več, promet bo omejen le na dostavo in dostop stanovalcev. Zaradi umika motornega prometa bo območje tudi bolj varno in prijazno uporabnikom, križišča na obeh straneh območja pa bomo tudi prometno prilagodili novi ureditvi.

Za promet bo še naprej odprt kratek odsek pri kavarni Rog, saj bo tam uvoz v novo garažno hišo pod Centrom Rog. Ta bo nudila 88 parkirnih mest, je ta teden povedal Janković.

Po celotnem Petkovškovem nabrežju je ob brežini Ljubljanice urejen enostranski drevored, ki je po opozorilih občine na delih v razmeroma slabem stanju, tako da obstaja povečana nevarnost odloma nekaterih dreves. Drevored bodo tako v sklopu prenove uredili, izvedli nego obstoječih krošenj, zasadili več kot 20 novih dreves in grmovnic, na brežine in zelenice pa posejali travo.

Sočasno z obnovo Petkovškovega nabrežja je predvidena tudi ureditev nove javne komunalne infrastrukture v okviru Centra Rog, ki obsega novo vodovno, elektroenergetsko, kanalizacijsko in plinovodno omrežje.

Nadaljnja ureditev nabrežja Cukrarne

Dolgoročnejši projekt ljubljanske občine, ki je bil sicer napovedan že pred leti, je nadaljnja ureditev nabrežja od Cukrarne proti Kajuhovi cesti, kjer bi tudi s pomočjo evropskih sredstev uredili varno in hitro povezavo za kolesarje in pešce ob Ljubljanici z območja Fužin in Štepanjskega naselja do središča mesta. Tudi sicer se v bližnji prihodnosti z ureditvijo plovne poti po Ljubljanici in Gruberjevem prekopu predvideva izraba reke v prometne in energetske namene.

Kot je te dni pojasnil ljubljanski župan, pa so že zbrali tudi projektanta za Palačo Cukrarna. Ta del Ljubljane tako dobiva novo podobo, je zadovoljen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!