V SDS pohiteli, kandidate za prihodnje državnozborske volitve že nabirajo

Slovenija 04. Jul 202421:38 8 komentarjev
Dogodek SDS pred evropskimi volitvami. (Foto: BOBO)

Opogumljeni z dobrim rezultatom, ki so ga dosegli na evropskih volitvah, so v SDS po informacijah N1 že začeli z evidentiranjem kandidatov za državnozborske volitve. Napovedujejo, da bo njihov predsednik Janez Janša še četrtič vodil vlado, in pričakujejo, da bo k temu pripomogla tudi razklanost v koaliciji.

Sredi junija se je v Šentvidu pri Stični zbral svet stranke SDS. Poleg sprememb statuta, ki izvoljenim predstavnikom SDS v času mandata onemogoča kandidiranje na listah drugih strank, so po informacijah N1 na tem srečanju dorekli tudi, da nemudoma začnejo z evidentiranjem kandidatov za državnozborske volitve. Naslednje redne parlamentarne volitve bi sicer potekale leta 2026.

Po besedah naših virov so v SDS ocenili, da je kandidate pomembno imeti čim prej, tudi če je do volitev še leto ali več. Tako so lahko ti aktivni na terenu in v kampanji prepričajo čim več volilcev.

To, da so zelo zgodaj sestavili kandidatno listo, se je po prepričanju SDS stranki obrestovalo tudi na evropskih volitvah. Spomnimo, osvojila je štiri poslanske mandate ter prvič v svoji zgodovini presegla 30-odstotni delež glasov. Svoboda premierja Roberta Goloba je medtem osvojila dva mandata (22,11 odstotka glasov), Socialni demokrati (7,76 odstotka glasov) pa enega. Tako so vladne stranke skupno dobile le tri sedeže. Po en mandat sta osvojili še neparlamentarna Vesna in opozicijska NSi.

Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

V SDS tudi pričakujejo, da bo slab izkupiček vladnih strank še poslabšal odnose v koaliciji, in ocenjujejo, da bi lahko do državnozborskih volitev prišlo že jeseni prihodnje leto.

Po naših informacijah je SDS kot rok za evidentiranje kandidatov postavila 30. september, kdo vse jo bo zastopal na državnozborskih volitvah, pa bi lahko bilo znano do konca leta. Predvolilno obdobje se tako za SDS očitno začenja takoj po počitnicah, ko naj bi stranka tako v državnem zboru kot na terenu še okrepila svoje aktivnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje