Svet SDS sprejel spremembe statuta, ki zadevajo neposlušne poslance

Slovenija 15. Jun 202422:59 9 komentarjev
Platforma sodelovanja, okrogla miza
Sprememba statuta ne velja za nazaj. Bodo zato Anžetu Logarju v podpis ponudili novo izjavo? (Foto: N1)

Kot smo napovedali na N1, je svet največje opozicijske stranke SDS spremenil svoj statut. Sprememba izvoljenim predstavnikom SDS v času mandata onemogoča kandidiranje na listah drugih strank.

V Šentvidu pri Stični se je zbral svet stranke SDS. Kot smo v petek napovedali na N1, je največja opozicijska stranka spremenila svoj statut.

Predsednik sveta Zvone Černač je povedal, da so na seji določili natančnejše roke glede plačila članarine, ker je tu prihajalo do nesporazumov. V drugem delu pa je po besedah Černača sprejel “nekaj, kar že poznamo na nivoju občinskih svetov in v okviru ostalih organov stranke, za nivo državnega zbora, poslanske skupine v Evropskem parlamentu in svetniške skupine SDS v državnem svetu pa te določbe niso bile najbolj precizno in jasno definirane”.

Kot je pojasnil, spremenjena določila “natančneje določajo obvezo oziroma dolžnost izvoljenih predstavnikov SDS tekom trajanja mandata in onemogoča kandidiranje tekom trajanja mandata na listah drugih strank”.

“Ta določba seveda ne velja za nazaj, velja za naprej,” je poudaril Černač in dodal, da so vse sklepe na svetu sprejeli soglasno.

Na novinarsko vprašanje, kaj to pomeni za Anžeta Logarja, je Černač ponovil, da te spremembe veljajo za naprej. “Ta določba se za poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha ne uporablja,” je povedal.

Spomnimo, v začetku februarja so poslanci SDS dobili v podpis zavezo, da bodo stranki ostali zvesti do konca mandata. Zavezo je podpisalo 24 poslancev SDS, Anže LogarEva Irgl in Dejan Kaloh pa so podpis zavrnili.

Bodo tem poslancem zdaj dali v podpis novo izjavo? “Tega ne morem komentirati, statut pač velja za naprej,” je na novinarsko vprašanje odgovoril Černač.

Zvonko Černač
Denis Sadiković/N1

Dodal je, da je v statutu zapisana jasna določba, na podlagi katere “pride do črtanja članstva ali pa spremembe statusa iz aktivnega člana v tako imenovanega simpatizerja oziroma podpornika”.

Kot smo pisali včeraj, bi po besedah naših virov morala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec poslance ponovno pozvati, naj podpišejo zavezo o zvestobi do konca mandata, šele ponovna zavrnitev tega podpisa pa bi omogočila nadaljnje ukrepanje. Glede na dosedanje ravnanje in izjave omenjene trojice poslancev sicer tega, da bi se ti tokrat premislili in zavezo podpisali, ne gre pričakovati.

Če bi Logar namesto aktiven član postal podpornik, se Logarjevi namigi, da bi se na naslednjem kongresu utegnil potegovati za predsednika SDS, ne bi mogli uresničiti.

Med številnimi objavami na omrežju X predsednika SDS Janeza Janše nismo našli komentarjev o spremembi statuta stranke, ampak zgolj zahvalo gostiteljem športnih iger SDS, ki so v Ivančni Gorici potekale pred začetkom seje sveta stranke.

Razpravljali tudi o zmagi na volitvah

Na svetu SDS so razpravljali tudi o zmagi stranke na nedavnih evropskih volitvah. Izrazili so predvidevanje, “da bo v novem sklicu Evropskega parlamenta zmagovalna Evropska ljudska stranka (EPP) oblikovala širšo, uravnoteženo koalicijo, ki bo sledila jasno izraženi volji volilcev po bolj preudarni politiki EU in v kateri bo tudi najmanj ena politična skupina iz konservativnega pola,” je povedal Černač

Na podlagi “katastrofalnega poraza strank vladajoče koalicije” na evropskih volitvah svet SDS tudi predvideva, da bo poraz vplival na dogajanje v drugem polčasu mandata, saj se trenja med strankami vedno bolj izkazujejo in javno potencirajo. Černač je povedal, da bo to lahko vplivalo na skrajševanje mandata, še povečalo nesposobnost koalicije za reševanje odprtih vprašanj in da je zato “možnost predčasnih volitev večja, kot je bila kdajkoli v zadnjih dveh letih”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje