Varuh v državni zbor poslal predlog za svojega četrtega namestnika

Slovenija 13. Dec 202217:34
Peter Svetina
Varuh človekovih pravic Peter Svetina. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v državni zbor poslal predlog za imenovanje Dijane Možina Zupanc na funkcijo namestnice varuha človekovih pravic.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v državni zbor poslal predlog za imenovanje Dijane Možina Zupanc na funkcijo namestnice varuha človekovih pravic, je razvidno iz predloga. Meni, da kandidatko odlikuje bogato strokovno znane, kredibilnost in izkušnje tako v Sloveniji kot na mednarodnem področju ter verjame, da mu bo v veliko pomoč.

Pri Varuhu so zaradi obsežnosti področij dela 18. novembra objavili vabilo za zbiranje predlogov za možne kandidate za enega namestnika oziroma namestnico varuha. Nanj so se odzvale tri kandidatke in en kandidat, Varuh pa je na podlagi prejetih vlog izbral Dijano Možina Zupanc.

“Menim, da je predlagana kandidatka z njenim dosedanjim delom, strokovnim znanjem in izkušnjami oziroma udejstvovanjem primerna za opravljanje funkcije namestnice varuha človekovih pravic,” je Svetina zapisal v predlogu, ki je posredoval državnemu zboru.

Zakon določa, da ima varuh najmanj dva namestnika

Zakon o varuhu človekovih pravic določa, da ima varuh najmanj dva in največ štiri namestnike. Na njegov predlog jih imenuje državni zbor, ki o predlogu varuha za imenovanje namestnika odloči v 45 dneh od predložitve predloga. Mandat namestnikov traja šest let, po preteku pa so lahko ponovno imenovani.

Svetina je sicer vabilo za zbiranje predlogov za četrtega namestnika objavil že decembra lani, saj se je namestnica Marjeta Cotman upokojila, a se nato ni odločil za nobenega izmed kandidatov. Letos je delo opravljal skupaj s tremi namestniki, zdaj pa se je zaradi obsežnosti dela odločil še za četrtega, pa so za STA pojasnili pri Varuhu.

Svetina ima od prvega januarja letos tri namestnike, to so pravniki Ivan Šelih, Miha Horvat in Jože Ruparčič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.