Velika sprememba na slovenskih avtocestah: Dars bo ugasnil luči

Slovenija 27. Okt 202213:27 5 komentarjev
avtocesta
Dars

Na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je to zakonsko dopustno, bo Dars z današnjim dnem začasno ugasnil cestno razsvetljavo. Kot pravi, bo s tem prihranil najmanj dva tisoč megavatnih ur električne energije, kar je enakovredno povprečni letni porabi približno 600 gospodinjstev. Še naprej pa bodo osvetljeni odseki, kjer je to predpisano.

Iz Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) so sporočili, da so zaradi energetske krize sprejeli usmerjene ukrepe, s katerimi aktivno delujejo v smeri njene blažitve. “Do nadaljnjega tako ne bomo več razsvetljevali odsekov avtocest in hitrih cest, kjer je to dopustno,” so zapisali. Sem sodijo priključki na avtoceste in hitre ceste ter odprta trasa avtoceste.

Na ostalih odsekih, kjer je osvetlitev predpisana (predori, avtocestni razcepi, kanalizirana križišča in počivališča), pa bodo razsvetljavo tako po moči kot času trajanja prilagodili minimalnim predpisanim zahtevam. Osvetljevanje zunanjih površin bodo na avtocestnih vzdrževalnih bazah Dars vklopili le po potrebi.

Kot so dejali pri upravljalcu slovenskih avtocest, bodo z ukrepi, ki veljajo do preklica, na račun cestne razsvetljave zmanjšali porabo električne energije in na letni ravni prihranili približno 2.000 megavatnih ur (MWh) električne energije, kar pomeni desetino celotne porabe električne energije družbe. “S sprejetimi ukrepi Dars sledi uredbi Sveta o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki jo je Evropska unija sprejela z namenom ublažitve učinkov visokih cen energije in narekuje zmanjšanje bruto porabe električne energije za 10 odstotkov,” so zapisali.

Dodali so, da navedeni ukrepi blaženja energetske krize, za katere so pridobili tudi predhodno pozitivno mnenje ministrstva za infrastrukturo, ne bodo v ničemer vplivali na zagotavljanje osvetlitve cestne infrastrukture, ki jo določajo področni predpisi. “Dars bo tako tudi z izvajanjem predstavljenih ukrepov še naprej zadostil vsem zakonskim predpisom glede osvetljevanja cestne infrastrukture,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.