VIDEO: Slovenec v stratosfero izstrelil svojo amatersko raketo

Slovenija 14. Dec 202111:42 > 11:56 1 komentar

Slovenec Andrej Vrbec je na Poljskem uspešno izstrelil svojo amatersko raketo, ki je poletela v stratosfero, na višino več kot 25 kilometrov. Šlo je za pripravo na polet prve slovenske rakete v vesolje, ki je v načrtu.

Andrej Vrbec je skupaj z Avstrijcem Denisom Banovicom, ki je sodeloval pri izdelavi elektronskih merilnih naprav, amatersko raketo konec novembra izstrelil na poljskem vojaškem poligonu Drawsko-Pomorskie.

“Dvostopenjska 35 kilogramov težka in 3,5 metra dolga raketa je v desetih sekundah dosegla hitrost 3.700 km/h, nato pa je še minuto prosto letela do višine 25 kilometrov,” so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Raketa je bila opremljena z naborom instrumentov, ki so merili hitrost, višino, pospešek in drugo. Na krovu sta bila tudi GPS-sprejemnik, ki je zaznal trajektorijo poleta, in kamera, ki je posnela polet. Sistem za telemetrijo je med poletom vse podatke po radijski zvezi pošiljal bazni postaji na tleh, so še sporočili.

To je trenutno drugi najvišji polet amaterske rakete v Evropi, še dodajo. “Najvišje do sedaj je poletela raketa, ki jo je izdelala skupina z Univerze v Stuttgartu, in je leta 2016 poletela 32 kilometrov visoko,” so še sporočili.

Priprava za polet v vesolje

Kot so še dodali, je bil to še eden v vrsti testnih poletov, katerih namen je preizkusiti vse ključne tehnologije, ki so potrebne za polet prve slovenske rakete v vesolje. “Načrtuje se, da bo podobna, a malce večja raketa poletela več kot 100 kilometrov visoko, kar se šteje za suborbitalni polet v vesolje. Pri suborbitalnem poletu se raketa ne utiri v orbito okrog Zemlje, ampak se po poletu s padalom vrne na Zemljo,” so še sporočili.

Rakete gradi že 15 let

Kot še dodajajo v ZOTKS, je Andrej Vrbec član Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov, ki je član ZOTKS. Z gradnjo amaterskih raket ukvarja že 15 let. Pred tem je bil aktiven tekmovalec v raketnem modelarstvu in več kot deset let tudi član državne reprezentance. Že leta 2015 je izstrelil raketo, ki je poletela 17,5 kilometra visoko, so še sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje