Požarju ne bo treba v pripor, vrhovno sodišče ugodilo pritožbi

Slovenija 25. Mar 202214:44 > 21:46 17 komentarjev
Bojan Požar
Borut Živulović/BOBO

Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi novinarja Bojana Požarja in odpravilo sklep o priporu. Požarju je pripor odredilo višje sodišče, ker se ni udeležil sodne obravnave. Na Twitterju je Požar zapisal, da zaradi njegovih predhodnih uspehov na sodišču ni "nobene logike, zakaj bi se izogibal narokom".

Na vrhovnem sodišču so danes zvečer potrdili, da pripor zoper novinarja Bojana Požarja ni bil odrejen. To pomeni, da so ugodili pritožbi Požarjevega odvetnika Francija Matoza, ki jo je Požar objavil na Twitterju.

Požar: Manjkal sem samo enkrat

Informacijo, da mu je bil odrejen pripor, je danes na spletnem omrežju Twitter sporočil Požar sam. Po njegovih besedah je sklep o priporu prejel danes, razlog za pripor pa naj bi bil v tem, da se ni udeležil ene obravnave. “Vse kaže, da bom že danes končal v priporu, ki bo trajal do prve naslednjega naroka oziroma največ do 30 dni. Samo zato, ker sem 16. 3. manjkal na obravnavi pred višjim sodiščem, kjer moja udeležba ni bila obvezna, gre pa postopek, v katerem sem bil na 1. stopnji tudi oproščen,” je navedel.

Pripor mu je odredilo ljubljansko višje sodišče. “Pripor je senat odredil zaradi nenavzočnosti obdolženca na obravnavi po drugem odstavku 307. člena ZKP, razloge za takšno odločitev pa je senat navedel v izpodbijanem sklepu. Ker gre za nepravnomočno odločitev, nadaljnjih odgovorov v tej smeri ne moremo posredovati,” so zapisali

Požarjevo objavo je na Twitterju delil tudi premier Janez Janša.

“Ni nobene logike, da bi se izogibal narokom”

Ljubljansko višje sodišče v svojem odzivu ni navedlo, koliko obravnav se Požar ni udeležil, niti se ni opredelilo do tega, ali drži Požarjeva trditev, da udeležba ni bila obvezna. 307. člen zakona o kazenskem postopku določa, da lahko sodni senat odredi pripor, če se obtoženec, ki je bil v redu povabljen, očitno izmika in noče priti na glavno obravnavo. Namen tega pripora je, da se zagotovi navzočnost obdolženega na glavni obravnavi. Pripor ne more trajati dlje kot 30 dni oziroma do objave sodbe, če je to prej kot v tridesetih dneh.

Zvečer je Požar na Twitterju ponovil, da je iz priložene dokumentacije jasno, da je na obravnavi manjkal enkrat. “In to zato, ker zame udeležba ni bila obvezna. Zato res ne morem reči drugače, kot da me hočejo eliminirati?!,” se sprašuje Požar. Dodal je, da ga je o nalogu za pripor, ki ga je podpisal višji sodnik Igor Mokorel, danes dopoldan po telefonu obvestil odvetnik Matoz. Zapisal je tudi, da zaradi njegovih predhodnih uspehov na sodišču s tožbami, ki sta jih zoper njega pred leti vložila Uroš Hakl in Sašo Todorović, ni “nobene logike, zakaj bi se izogibal narokom”.

A če slovensko pravosodje, na čelu z vrhovnim sodiščem, meni, da moram v priporu čakati še nerazpisano obravnavo, ker me enkrat ni bilo, čeprav moja udeležba ni bila obvezna, bom tudi to zdržal,” je dodal. Njegov večerni zapis na Twitterju sta med drugim poobjavila tudi direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje