Stavkovni sporazum podpisan, visokošolski sindikat zamrznil stavko

Slovenija 19. Jul 202310:02 > 11:08 0 komentarjev
Gorazd Kovačič, Igor Papič
Borut Živulović/BOBO

Minister za visoko šolstvo Igor Papič je danes s predsednikom Visokošolskega sindikata Slovenije (VSI) Gorazdom Kovačičem podpisal stavkovni sporazum glede rešitve neplačnih zahtev sindikata. Stavko, s katero zaposleni v visokem šolstvu zahtevajo popravo plačnih krivic, je VSI zamrznil.

Vlada je že ob nastopu mandata junija lani zavzela stališče, da z nobenim sindikatom ne bo podpisovala ločenih dogovorov o dvigu plač, temveč se bo o odpravi plačnih nesorazmerij pogajala z vsemi sindikati hkrati. Slednje velja tudi za visokošolski sindikat. Kot so v ponedeljek sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je vlada prejšnji teden potrdila stavkovni sporazum, ki se nanaša na rešitev vseh neplačnih zahtev visokošolskega sindikata, gradivo, ki se nanaša na plačne zahteve, pa je iz besedila stavkovnega sporazuma umaknila.

Sporazum, ki ga je potrdila v četrtek, se po navedbah vlade med drugim nanaša na rešitev zahtev, kot so sobotno leto, ureditev dela na daljavo, določitev minimalne višine nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu in revalorizacija lestvice vrednosti sindikalnega dela.

Prav tako se nanaša na ureditev zahtev, kot sta določitev enake vrednosti neposrednega pedagoškega dela, ne glede na to, ali se opravlja v okviru zaposlitve ali po civilnopravnih pogodbah ter individualna pravica visokošolskih učiteljev in sodelavcev do koriščenja delodajalčevega kritja materialnih stroškov osnovnega raziskovalnega, strokovnega oziroma umetniškega dela, ki je del rednih delovnih obveznosti.

Sporazum ureja tudi natančnejšo določitev obsega neposredne pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev in visokošolskih sodelavcev ter starostne razbremenitve za neposredno pedagoško obveznost strokovnih sodelavcev korepetitorjev.

Gorazd Kovačič, Igor Papič
Borut Živulović/BOBO

Po današnjem podpisu bosta Igor Papič in Gorazd Kovačič podala izjavi za medije. Iz sindikata so sporočili, da do 1. januarja 2024 zamrzujejo stavko. ” Če bi vlada kršila zaveze sporazuma, ima VSS pravico do plačane stavke,” so zapisali in dodali, da imajo v času zamrznjene stavke na voljo vsa ostala sredstva sindikalnega boja.

V visokošolskem sindikatu so v stavki že od lanske jeseni, letos so izvedli tri stavkovne dni, osrednja stavkovna zahteva zaposlenih na treh javnih univerzah pa ostaja odprava plačnih nesorazmerij.

Sindikat Univerze v Mariboru: Sporazum slabši od vseh do sedaj ponujenih predlogov

Od podpisa sporazuma se je ogradil Sindikat Univerze v Mariboru. “Ker ima sporazum po našem prepričanju več možnih negativnih kot pozitivnih posledic za zaposlene v visokem šolstvu, se od podpisa javno ograjujemo in sporočamo, da je Sindikat Univerze v Mariboru v organih sindikata VSS odločno nasprotoval podpisu sporazuma iz vsebinskih in postopkovnih razlogov, o katerih je bilo natančno seznanjeno tudi članstvo Sindikata Univerze v Mariboru,” so sporočili.

Pojasnili so, da je Sindikat Univerze v Mariboru sodeloval v pogajanjih po prvem stavkovnem dnevu, po drugem stavkovnem dnevu pa jih vlada kljub jasnim določilom zakona o stavki ni povabila k pogajanjem. “Temveč je zgolj administrativno posredovala osnutek Stavkovnega sporazuma, ki je bil po vsebini opazno slabši od tistega, ki je bil sindikatu že ponujen. Ker smo se s stavko zavzeli za popravo krivic vsem plačnim skupinam, zaposlenim v visokem šolstvu, smo odločitev o podpisu, ki je bila po našem mnenju znotraj sindikata izsiljena in je bila dosežena s preglasovanjem, sprejeli s skrajnim nelagodjem,” so zapisali v sindikatu.

Prepričani so, da je postopkovni razlog netransparentni način, na osnovi katerega se je sporazum sploh pojavil na sindikalni mizi kot ponudba “vzemi ali pusti” v času dopustov in z neosnovanim časovnim pritiskom. “Dokument, o katerem naj bi odločali, je po naši oceni rezultat “tihe diplomacije” predsednika sindikata Kovačiča. Sklep o podpisu sporazuma je bil sprejet tudi v nasprotju z, na skupščini Visokošolskega sindikata soglasno potrjenimi minimalnimi zahtevami, ki so vsebinsko jasno opredeljevale naloge in jasne cilje pogajalske skupine VSS pri oblikovanju Stavkovnega sporazuma.”

univerza v Mariboru
Milos Vujinovic/BOBO

Poleg tega ocenjujejo tudi, da je sporazum slabši od vseh do sedaj ponujenih vladnih predlogov. “Namesto ureditve razmer sporazum z nekaterimi spornimi določili in negotovostmi prinaša dodatna tveganja za poslabšanje položaja zaposlenih na univerzah. Sporazum ne rešuje v preteklosti nastalih plačnih nesorazmerij in razvrednoti delo vseh, ki v prostoru visokega šolstva sodelujejo. Sporazum visokošolske učitelje, visokošolske sodelavce in raziskovalce popolnoma prepušča negotovi usodi pogajanj po “plačnih stebrih”, povsem pa spregleda plačno skupino J,” so zapisali v sindikatu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!