Vlada bo vpoklicala vsaj dva tisoč pomožnih policistov

Slovenija 29. Jun 202120:41 > 21:12 0 komentarjev
Policija
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada pričakuje, da se bo obvladovanje varnostnih izzivov glede varovanje schengenske meje v drugi polovici leta stopnjevalo, zato namerava vpoklicati vsaj dva tisoč pomožnih policistov. Odločitev pojasnjuje tudi s tem, da bo imela policija veliko dela z varovanjem dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU ter športnih prireditev in dogodkov v drugi polovici leta.

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bo zaradi varovanja državne meje in odsotnosti večjega števila aktivnih policistov do 31. decembra vpoklicala pomožne policiste.

“Utemeljeno je pričakovati, da se bo obvladovanje varnostnih izzivov glede varovanja zunanje schengenske meje v nadaljevanju leta stopnjevalo. Na zunanji schengenski kopenski meji se poleg prestopov meje izven mejnih prehodov povečuje število oseb, ki skriti v prevoznih sredstvih skušajo nedovoljeno prestopiti mejo na mejnih prehodih. Nezakoniti migranti pogosto spreminjajo načine prehoda zunanje meje, kar zahteva stalno in dejavno vlogo policije pri nadzoru,” so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Ocenili so, da bodo zaradi povečanih potreb morali vpoklicati vsaj dva tisoč pomožnih policistov.

Novela zakona o tujcih je sicer policistom podelila večja pooblastila pri varovanju meje kot so jih imeli doslej. Policisti tako lahko za vsakega prebežnika, ki vstopi v državo, presodijo, ali lahko zaprosi za azil. Če presodijo, da do azila ni upravičen, ga lahko vrnejo v sosednjo državo.

V nevladnih organizacijah opozarjajo, da je Slovenija prva država, ki želi uzakoniti možnost zakonitega zavračanja beguncev na mejah, ne da bi bili pri tem izpeljani ustrezni postopki.

Povečane potrebe zaradi prireditev in dogodkov?

Vlada je sicer v sporočilu zapisala še, da so se za vpoklic pomožnih policistov odločili zato, ker se bodo povečale naloge policije pri varovanju dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU, zaradi česar bo odsotnih veliko aktivnih policistov.

Po navedbah v sporočilu za javnost naj bi bilo v drugi polovici leta “načrtovanih tudi več športnih prireditev in dogodkov, kjer je predvideno policijsko varovanje”, čeprav se to zdi v luči zelo verjetnega četrtega vala epidemije vprašljivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!