Vlada v spremembe interventnega zakona o zdravstvu

Slovenija 09. Jun 202322:49 1 komentar
evtanazija, zdravniki
PROFIMEDIA

Na dopisni seji je vlada določila besedilo predloga novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. V predlogu je spremenila člen zakona, ki še vedno omogoča plačilo zdravstvenih storitev po realizaciji, vendar le za izbrane zdravstvene storitve.

Omenjene storitve bo na podlagi podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje na predlog nabora zdravstvenih storitev, ki ga bo pripravil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, določila vlada.

Predlog novele izrecno določa, da zavod za zdravstveno zavarovanje predlagani nabor izbranih vrst zdravstvenih storitev posreduje ministru za zdravje. Ta lahko pridobi tudi mnenje Zdravstvenega sveta kot najvišjega posvetovalnega organa ministra za zdravje na področju zdravstvene dejavnosti, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Ukrep se skladno s predlogom preoblikuje in usmerja k točno določenim zdravstvenim storitvam, kjer so čakalne dobe najdaljše in je zdravstvena korist največja, posledično pa se prilagaja dejanskim razmeram v zdravstvenem sistemu, so sporočili.

Vlada predlaga, da se zakon sprejme po nujnem postopku

Predlog novele med drugim ne predvideva druge faze ukrepa z vključevanjem čistih zasebnikov, zaradi spremenjenega nabora zdravstvenih storitev spreminja obdobje poročanja pristojnemu odboru za zdravstvo DZ, znova uvaja razmejitev glede na redni program in storitve nad rednim programom, v zakon je dodana tudi zahteva, da morajo imeti izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki se želijo vključiti v izvajanje ukrepa, v eNaročanju odprte termine, na katere se pacienti lahko naročijo preko portala zVEM.

Zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države oziroma zdravstvene blagajne vlada predlaga, da DZ zakon obravnava po nujnem postopku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje