Vlada določila izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja

Slovenija 01. Jul 202219:37 0 komentarjev
Jakob Počivavšek Branimir Štrukelj
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na današnji seji določila izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in za pogajanja pooblastila vladno pogajalsko skupino, so sporočili po seji vlade. Več podrobnosti niso razkrili, zapisali so zgolj še, da s sprejetimi izhodišči vlada naslavlja spremenjene makroekonomske razmere.

V sindikatih zaenkrat s sprejetimi vladnimi izhodišči še niso seznanjeni, pričakujejo, da jim bodo predstavljena v ponedeljek, ko se bodo popoldne začela pogajanja. Kot pa so se predstavniki sindikatov in vlade dogovorili na uvodnem srečanju pred desetimi dnevi, naj bi takoj pristopili k iskanju rešitev glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov in višine poračuna letošnjega regresa.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je takrat napovedala, da bodo prve rešitve poskušali doseči do oktobra letos. Zatem pa naj bi se lotili zahtevnejših vprašanj, odprave uravnilovke v prvi tretjini plačne lestvice in porušenih plačnih razmerij.

Tudi v sindikatih potekajo priprave na začetek pogajanj. V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so se sestali že danes in po besedah vodje konfederacije Branimirja Štruklja so stališča bolj ali manj usklajena. V drugi pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pa se bodo sestali v ponedeljek pred pogajanji.

So pa že dlje časa znane njihove zahteve glede višine letošnjega regresa. Ta mora biti po zakonu o delovnih razmerjih izplačan najmanj v višini minimalne plače (letos 1074,43 evra bruto). V konfederaciji zahtevajo, da se za javne uslužbence z nižjimi plačami, torej z osnovno plačo v višini 30. ali nižjega plačnega razreda, določi regres v višini 1.500 evrov regresa, za tiste v višjem plačnem razredu pa 1.300 evrov. Predlog skupine, ki jo vodi Počivavšek, pa je regres v višini 70 odstotkov povprečne plače v Republiki Sloveniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!