Vlada na prvi seji po počitnicah z vrsto imenovanj

Slovenija 22. Avg 202419:51 0 komentarjev
Tanja Fajon
Tanja Fajon (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Vlada je za novo državno sekretarko na zunanjem ministrstvu imenovala Melito Gabrič, za v. d. generalne sekretarke ministrstva pa Barbaro Žvokelj. Obe na položaj prihajata po tem, ko njuni predhodnici odhajata na veleposlaniška mesta. Minstri so ob tem sprejeli tudi kadrovske odločitve na področju šolstva in imenovali pogajalsko skupino, ki bo iskala kompromis s stavkajočimi na področju obrambe, zaščite in reševanja.

Kot smo na N1 napovedali v sredo, je vlada danes za novo državno sekretarko na zunanjem ministrstvu imenovala karierno diplomatko Melito Gabrič, za v. d. generalne sekretarke ministrstva pa veleposlanico Barbaro Žvokelj. Gabrič, ki bo na položaju državne sekretarke na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve nasledila Sanjo Štiglic, bo položaj prevzela 2. septembra, Žvokelj, ki prihaja namesto Renate Cvelbar Bek, pa s 24. avgustom.

Melita Gabrič je doktorica znanosti mednarodnih odnosov, ki na MZEZ prihaja z mesta vodje delegacije EU v Kanadi. Njeno imenovanje leta 2021 je bilo dotlej najpomembnejše imenovanje, ki ga je dobila Slovenija v sistemu evropske diplomacije. Karierna diplomatka je bila pred tem veleposlanica Slovenije v Kanadi, sicer pa ima bogate izkušnje tako na področju dvostranskih kot mulitlateralnih odnosov – med letoma 1999 in 2002 je bila svetovalka predsednika vlade za mednarodne odnose, med letoma 2003 in 2007 pa svetovalka predsednika države za mednarodne odnose.

Dosedanja državna sekretarka Sanja Štiglic, ki je bila na tem položaju od lani, odhaja na položaj veleposlanice v Londonu. Dosedanja generalna sekretarka ministrstva Renata Cvelbar Bek medtem odhaja za veleposlanico v Francijo.

Barbara Žvokelj, ki jo bo nasledila, je bila doslej med drugim veleposlanica na slovenskem stalnem predstavništvu pri ZN, Ovse in več drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Melita Gabrič
Melita Gabrič( Foto: dr. Melita Gabrič, Ambassador/X)

Vlada je danes sprejela tudi kadrovske odločitve na področju šolstva. Za pol leta je podaljšala imenovanje v.d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo Urbana Kodriča, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

S spremembo sklepa o imenovanju članov Nacionalnega sveta za bralno pismenost je vlada z mesta članice zaradi prenehanja delovnega razmerja razrešila podsekretarko Tjaša Urankar, namesto nje pa so kot predstavnico Javne agencije za knjigo RS imenovali podsekretarko Vlasto Vičič.

Vlada je imenovala tudi svetnike v nekaterih vzgojno-izobraževalnih zavodov, in sicer svetnike v Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, Gimnaziji Šiška, Srednji ekonomski šoli Ljubljana, Šolskem centru Novo mesto, Gimnaziji Tolmin, Gimnaziji Poljane, Ekonomski šoli Murska Sobota, Gimnaziji Novo mesto, Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica, so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ministri so danes imenovali tudi pogajalsko skupino za pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje. Vodil jo bo generalni sekretar na ministrstvu za obrambo Marko Lovše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!