Vlada in sindikati javnega sektorja bliže dogovoru: “Etapa, ki je zelo pomembna”

Slovenija 11. Jul 202406:18 > 19:57 0 komentarjev
Nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so po današnjih krovnih pogajanjih o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij sporočili, da so se uskladili o nekaterih bistvenih elementih. Zdaj bodo pripravili pregled dogovorjenih rešitev in ga predvidoma prihodnji teden tudi parafirali.

Kot je po pogajanjih pojasnil vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, bodo pripravili “neko inventuro usklajenih elementov”. Če bosta z vodjem druge sindikalne pogajalske skupine Jakobom Počivavškom dobila mandat, pa bodo to besedilo s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem in ministrom za javno upravo Francem Propsom prihodnji teden tudi parafirali. S tem bi po njegovih besedah izrazili soglasje o tem, o čem so dogovorjeni.

Po besedah vodje vladnih pogajalcev, ministra Boštjančiča so, kot kaže, v zelo pomembnem delu dosegli dogovor, a jih nekaj dela še čaka. “To je neka vmesna etapa, ki pa je seveda zelo pomembna. Strinjam se, da bi pa bil res velik neuspeh, da bi zdaj, ko smo prišli do sem, v začetku septembra ugotovili, da ne znamo priti do konca. Ampak možno je vse,” je dejal Boštjančič.

Kot so pojasnili po današnjih pogajanjih, je nekaj odprtih vprašanj ostalo še pri predlogu novega plačnega zakona, torej novega zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Zaključiti pa bodo morali tudi pogajanja po stebrih, kjer se usklajujejo o uvrstitvah posameznih delovnih mest.

Klemen Boštjančič
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Med odprtimi vprašanji še primerjava različnih delovnih mest

Kot vprašanje, ki jih še čaka, je Boštjančič tako izpostavil vprašanje umestitve, primerjave različnih delovnih mest, tudi med stebri. “To je tista stvar, za katero smo ves čas vedeli, da je pomembna in sindikate zanima in jo seveda tudi različno vidijo,” je dejal.

Po besedah Počivavška je pričakovati, da bodo “zadeve, ki so še ostale odprte, morali zaključevati takoj na začetku septembra”. Časa za to, da se nato dejansko preide na nov plačni sistem, je namreč malo, je znova opozoril. Današnji dogovor pa je označil kot dobro popotnico, da na koncu dosežejo dogovor in potem tudi preidejo na nov plačni sistem.

Pogajanja po stebrih naj bi se po vsej verjetnosti nadaljevala v zadnjem tednu avgusta.

Sicer pa pogajalci danes o dogovorjenih rešitvah niso želeli govoriti. Kot je bilo razumeti, pa so se med drugim sporazumeli tudi o načinu usklajevanja plač z inflacijo in načinu implementacije dogovora, torej o časovnici izplačil zvišanja plač.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!