Vlada namenja kmetom in podjetjem 12 milijonov evrov zaradi vojne v Ukrajini

Slovenija 09. Feb 202318:16 0 komentarjev
Seja vlade
Saša Despot/BOBO

Vlada je na dopisni seji izdala uredbo izredne začasne podpore kmetom ter malim in srednje velikim podjetjem. Za ukrep je namenjenih 12 milijonov evrov, od tega bo devet milijonov prispevala Evropska unija (EU).

Vlada je na današnji dopisni seji izdala uredbo o izvajanju izredne začasne podpore kmetom ter malim in srednje velikim podjetjem, ki opravljajo dejavnosti predelave ali trženja kmetijskih proizvodov in jih je vpliv ruske invazije na Ukrajino še posebej prizadel.

Ruski napad na Ukrajino je za slovensko kmetijstvo in živilskopredelovalno panogo povzročil zvišanje vhodnih cen, zlasti za energijo, gnojila in živalsko krmo, so v sporočilu za javnost po seji opozorili na vladi. Najbolj prizadeti so bili sektorji sadja, vrtnarstva in prašičjega mesa. Zaradi vojne v Ukrajini so se za kmete in živilskopredelovalno panogo zvišale tudi cene gradbenega materiala pri že začetih naložbah.

V okviru novega ukrepa se zagotavlja pavšalna pomoč, s katero se nadomesti pokritje dela dodatnih stroškov, ki so nastali zaradi zvišanja cen pridelave in niso bili pokriti z drugimi pomočmi v sektorjih sadja, vrtnarstva in prašičjega mesa, so pojasnili.

Z ukrepom je določena tudi podpora začetim naložbam zaradi zvišanja cen gradbenega materiala v primerjavi s cenami ob vložitvi vloge na javni razpis.

Za ukrep izredne začasne podpore je v programskem obdobju 2014-2020 namenjenih 12 milijonov evrov, in sicer devet milijonov evrov iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in tri milijone evrov iz državnega proračuna. Sredstva se bodo zagotovila iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, so še pojasnili na vladi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!