Vlada ni ugodila zdravstvu in socialnemu varstvu, stavka v sredo zelo verjetna

Slovenija 11. Feb 202215:24 > 18:44 4 komentarji
Medicinske sestre: Monika Ažman
Bor Slana/BOBO

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva trdijo, da vlada ni ugodila stavkovnim zahtevam. Stavka, ki je napovedana za prihodnjo sredo, je zelo verjetna, pravijo.

Vlada je danes sprejela odgovor na stavkovne zahteve reprezentativnih sindikatov, ki delujejo v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je dejala, da vlada stavkovnim zahtevam ni ugodila in da vztraja pri svojem prvotnem pogajalskem predlogu. “V ponedeljek sicer nadaljujemo pogajanja, a stavka zelo verjetno bo,” je dejala.

Začetek stavke je napovedan za 16. februar, torej prihodnjo sredo. Sindikati so novembra z vlado sklenili dogovor o dvigu plač večine zaposlenih v zdravstvu, ki niso zdravniki, ter v socialnem varstvu. Takrat so sklenili, da bodo letos nadaljevali pogajanja. Vmes se je vlada dogovorila za višji dvig zdravniških plač, zato so se zahteve drugih zdravstvenih delavcev povečale. Vendar pa jim je ponudila dvig v skupnem obsegu 5,8 milijona evrov letno. Hkrati sindikati zahtevajo tudi sprejem standardov in normativov.

Po oceni ministra za zdravje Janeza Poklukarja so sindikatom danes korektno obrazložili, zakaj so njihovi predlogi, ki izhajajo iz novembra lani sprejetega dogovora, zadostna podlaga za odprtje pogajanj in da je napoved stavke preuranjena. Drugih podrobnosti s pogajanj minister v današnji izjavi za medije ob robu vladnega obiska na Notranjskem ni razkril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje