Kakšen bo vpliv vladne regulacije daljinskega ogrevanja?

Gospodarstvo 27. Okt 202207:23 > 13:46 1 komentar

Vlada je na današnji seji dopolnila uredbo o določitvi cen zemeljskega plina tako, da bo najvišja dovoljena maloprodajna cena od zdaj veljala tudi za gospodinjske odjemalce daljinskega ogrevanja, je po seji vlade sporočil infrastrukturni minister Bojan Kumer. Vlada pa napoveduje tudi zvišanje minimalnih plač ter pokojnin.

Vlada je danes sprejela dopolnitev uredbe, ki na novo ureja ceno zemeljskega plina za vse sisteme daljinskega ogrevanja, ki zemeljski plin uporabljajo kot vhodni energent. Kot je pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer, vlada s tem namerava zamejiti končno ceno daljinskega ogrevanja pri vseh takšnih sistemih v Sloveniji. “V zadnjem tednu so se začele pojavljati namere, da bi se končna cena daljinske toplote z začetkom prihodnjega leta začela zviševati zato, ker so cene na trgih v primerjavi z lanski, letom tudi za 400 odstotkov višje,” je dejal minster.

Z vladno regulacijo naj bi odjemalci v sistemu daljinskega ogrevanja v Mariboru mesečno prihranili 122,25 evra, na Jesenicah 146,16 evra, v Trbovljah 183,49 evra in v Novi Gorici 122,79 evra. Pri teh sistemih daljinskega ogrevanja je zemeljski plin pretežni vhodni energent in so zato tudi regulirani. “Ostali sistemi daljinskega ogrevanja imajo plin kot manjši energent, v Ljubljani pa poteka velika investicija kogeneracije. Oskrbeli so se tudi z drugim energentom, kar pomeni, da ta regulacija zanje ni merodajna,” je pojasnil minister.

Vlada je s spremembo uredbe to tudi uskladila z novelo zakona o oskrbi s plini, ki je med zaščitene odjemalce uvrstila tudi vrtce, šole in zdravstvene domove, tako da bo tudi zanje od 1. novembra veljala regulirana cena. Opredelili pa so tudi ceno za plin pri nadomestni oskrbi in pri osnovni oskrbi, ki bo prav tako veljala od 1. novembra.

Vlada napovedala tudi zvišanje minimalnih plač ter pokojnin

Vlada pa je pripravila tudi izhodišča za povečanje minimalne plače v prihodnjih mesecih, ki bodo osnova za pogajanja v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca, vladni predlog predvideva, da bi se že prihodnji mesec minimalna plača na račun uskladitve z minimalnimi življenjskimi stroški povečala za 4,5 odstotka, prihodne leto pa bi se uskladila še s stopnjo inflacije. “Že zdaj lahko z gotovostjo rečem, da bo prihodnje leto minimalna plača več kot 850 evrov,” je dejal Mesec. Kako točno bo uskladitev videti, pa je stvar dogovora v okviru ESS. Več preberite v prispevku Vlada sledila predlogu sindikatov. Mesec obljubil minimalno plačo nad 850 evrov.

Vlada pa je posegla tudi na področje pokojnin. Kot je pojasnil minister Mesec, bodo upokojenci že letos prejeli usklajeno pokojnino, ki se bo povečala za 4,5 odstotka, kar je toliko, kot so se povečale plače v javnem sektorju. “Povprečna pokojnina, ki znaša 777 evrov, se bo tako povečala za 35 evrov,” je pojasnil Mesec in opozoril, da bodo upokojenci višje pokojnine dobili izplačane že v novembru in ne šele februarja prihodnje leto, kot je bilo sprva načrtovano. Več preberite v prispevku.

Minister je napovedal tudi 12 milijonov evrov pomoči za domove za starejše, ki bodo s tem denarjem lahko financirali kader. Vlada pa se je odločila za še en ukrep, in sicer za pomoč pri financiranju stroškov hrane, elektrike in ogrevanja, ki v domovih za starejše nastanejo. “Z domovi smo se dogovorili tudi, da se oskrbnine ne smejo dvigati bolj, kot se dvigajo pokojnine, torej za 4,5 odstotka,” je dodal Mesec.

Kaj bo s stanovanji v lasti DUTB?

Na seji pa so ministri sprejeli tudi uredbo glede pravnega nasledstva Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki bo konec leta prenehala obstajati. To bo urejeno kot poenostavljena pripojitev DUTB k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). V zadnjih tednih pa je predvsem nevladnike razburila odločitev, da bodo z DUTB na SDH prenesene tudi nepremičnine in zemljišča za gradnjo stanovanj. Te naj bi po prvotnem načrtu, ki je bil na zahtevo Levice zapisan tudi v koalicijski pogodbi, bile prenesene na stanovanjski sklad, ki bi z njimi pomagal reševati stanovanjsko problematiko.

Glede nepremičnin je minister Mesec ponovno zatrdil, da bodo te namenjene reševanju stanovanjskega vprašanja. “V treh tednih bodo ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za finance ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pripravila tudi zasnovo za realizacijo pospešene izgradnje neprofitnih stanovanjskih enot,” je napovedal minister za delo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje