Vlada podprla kandidaturo Janeza Kopača za generalnega sekretarja RCC

Slovenija 17. Jun 202217:19 > 17:21 0 komentarjev
prva seja
Borut Živulović /BOBO

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o kandidaturi Janeza Kopača za mesto generalnega sekretarja Sveta za regionalno sodelovanje (RCC). Kot so navedli v sporočilu, gre za verodostojnega kandidata z vsemi potrebnimi referencami in izkušnjami v slovenskem in mednarodnem političnem prostoru, še posebej na območju Zahodnega Balkana.

Vlada je pooblastila ministrstvo za zunanje zadeve, da izvede potrebne aktivnosti za najavo kandidature in seznanitev predsedujoče države Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Slovenija bi z uspešno kandidaturo in vodenjem regionalne organizacije, ki je v postopku preoblikovanja v mednarodno organizacijo, pridobila na ugledu in pomenu vodilnega partnerja z državami jugovzhodne Evrope, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Svet za regionalno sodelovanje je bil ustanovljen leta 2008 in predstavlja proces sodelovanja med državami Jugovzhodne Evrope ter predstavniki mednarodne skupnosti in donatorji. Na čelu RCC je sedaj Majlinda Bregu iz Albanije, ki je funkcijo generalne sekretarke prevzela 1. januarja 2019. V RCC sodeluje 46 držav in mednarodnih organizacij, tudi Slovenija, je razvidno s spletne strani organizacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!