Vlada bi verskim uslužbencem znižala nadomestilo za plačilo prispevkov

Slovenija 15. Jun 202318:41 5 komentarjev
Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu
Aljaž Uršej/N1

Vlada je potrdila zakonodajne spremembe, s katerimi bi bilo nadomestilo za plačilo prispevkov verskih uslužbencev nižje.

Vlada je potrdila besedilo predloga spremembe zakona o verski svobodi, s katerim namerava delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev z zdajšnjih 100 znižati na 60 odstotkov, so sporočili po seji. Predlog sicer nadomestilo z zdajšnjih 48 viša na 60 odstotkov, a ker hkrati ukinja uredbo, se bo realno zmanjšalo.

Kot so na ministrstvu za kulturo zapisali v sporočilu po seji vlade, predlog sprememb zakona hkrati ukinja vladno uredbo, s katero je država do zdaj nadomestilo krila v višini 100 odstotkov, zato se bo kritje prispevkov realno zmanjšalo.

Pred letom 2012 je namreč zakon o verski svobodi določal, da država verskim uslužbencem krije 60 odstotkov socialnih prispevkov povprečne plače. Leta 2012 je državni zbor sprejel zakon za uravnoteženje javnih financ, s katerim je višino kritja prispevkov znižal na 48 odstotkov. Maja lani pa je vlada sprejela uredbo, s katero je višino kritja socialnih prispevkov verskih uslužbencev zvišala na 100 odstotkov.

Omenjena uredba je sicer ob tem še določala, da 100-odstotno nadomestilo prispevkov pripada le cerkvi ali verski skupnosti, ki ima priznan status splošne koristne organizacije, če tega statusa nima, pa ji pripada 60-odstotno nadomestilo. Na ta način uredba po prepričanje zdajšnje vlade verskih skupnosti tudi ni obravnavala enakopravno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje