Vlada predlaga priznanje Palestine

Slovenija 30. Maj 202414:49 > 15:16 29 komentarjev

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da državnemu zboru predlaga priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. Poslanci naj bi o tem odločali na izredni seji v torek prihodnji teden. Premier Robert Golob je dejal, da vlada obema stranema, torej tako Izraelu kot Palestini, sporoča, da želi takojšnjo prekinitev spopadov in takojšnjo izpustitev talcev. "Sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, to je sporočilo miru," je dejal predsednik vlade.

Vlada je državnemu zboru poslala predlog, naj prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo. Premier Robert Golob je na novinarski konferenci dejal, da vlada z današnjo odločitvijo o priznanju Palestine obema stranema, torej tako Izraelu kot Palestini, sporoča, da želi takojšnjo prekinitev spopadov in takojšnjo izpustitev talcev. “Sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, to je sporočilo miru,” je dejal Golob.

Zavrnil je očitke opozicije, da je vlada odločitev o priznanju Palestine sprejela v želji, da bi pred evropskimi volitvami nabrala čim več političnih točk. “Glede na trpljenje, ki ga že več mesecev spremljamo v Gazi, je govorjenje o nabiranju političnih točk povsem sprevrženo,” je dejal premier. In dodal, da je Sloveniji ugled v mednarodni skupnosti zaradi jasnega stališča o priznanju Palestine močno zrasel.

Predsednik vlade želi, da se parlamentarna procedura priznanja zaključi čim prej, in to soglasno, saj gre za civilizacijski dolg palestinskemu narodu. Ob tem je spomnil, da je Palestina Slovenijo priznala že pred več kot 30 leti. “Nobene pravice nimamo, da bi komurkoli na svetu odrekali pravico do samoodločbe naroda,” je poudaril.

Robert Golob na novinarski konferenci
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kako vlada utemeljuje priznanje Palestine?

Vlada je v obrazložitvi predloga državnemu zboru, da prizna Palestino, zapisala, da Slovenija tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta OZN vseskozi opozarja na nevzdržnost trenutne situacije zaradi nerešenega palestinskega vprašanja ter na nevarnost resne eskalacije v regiji. “Slovenija si bo še naprej prizadevala za dosego miru in varnosti v širši regiji, kar je v njenem strateškem interesu, ter za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa,” je poudarila vlada.

Navedla je še, da bi priznanje povečalo mednarodni pritisk na Izrael in Hamas, da se vrneta k pogajanjem za stalno premirje in izpustitev talcev. “To bi zaustavilo ubijanje civilistov, omogočilo dostavo humanitarne pomoči in razpravo o potrebnih korakih po koncu konflikta,” lahko preberemo v obrazložitvi predloga sklepa  za priznanje Palestine.

S priznanjem želi vlada, kot je navedla, poslati odločen politični signal, da je treba čim prej končati z nesorazmernim izraelskim vojaškim napadom na Gazo, ki je do zdaj povzročil materialno razdejanje in neobvladljivo humanitarno krizo. “Vlada hkrati ponovno poudarja, da priznanje ni nagrada terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad na Izrael. S tem namenom pošilja sporočilo, da ima Izrael pravico do varnosti, kar vključuje nesprejemljivost terorističnih napadov na Izrael, vključno z zavržnim dejanjem zajetja talcev,” je še poudarila ministrska ekipa.

Seja vlade
Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da državnemu zboru predlaga priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Fajon: Veseli me, da je vlada naredila zgodovinski korak

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je dejala, da jo veseli, da je vlada naredila zgodovinski korak in priznala Palestino. Poudarila je, da imajo Izraelci in Palestinci pravico vzgajati svoje otroke v miru, varnosti in blaginji v lastni državi. “Priznanje Palestine je edina možnost, da bosta državi in ljudstvi nekoč sobivali v miru,” je izpostavila.

Dodala je, da skupina evropskih držav, ki mislijo podobno, raste in da je to signal, da Evropska unija (EU) vzpostavlja aktivnejšo vlogo pri reševanju konflikta.

Levica: Ponosni smo!

V najmanjši koalicijski partnerici Levici so se za priznanje Palestine zavzemali vse od ustanovitve stranke. Danes so poudarili, da so ponosni, ker so del vlade, ki se je odločila za ta korak.

“S priznanjem je naša država pokazala zrelost. Pokazala je, da razume, kaj pomeni kršitev mednarodnega prava in kaj pomeni trpljenje ljudi. Pokazala je zavedanje, da je tudi na nas odgovornost, da storimo največ, kar je v naših rokah, da zaustavimo grozodejstva nad palestinskim ljudstvom.

Priznanje Palestine po navedbah Levice prihaja v najtežjem času za palestinsko ljudstvo. “Priznanje Palestine je tudi poziv Izraelu, naj preneha ubijati otroke, civiliste, naj preneha uničevati bolnišnice, šole in mesta. Genocid je treba končati,” so dodali.

Palestinska zastava na vladi
Ob odločitvi za priznanje Palestine je na pročelju vladne stavbe zavihrala palestinska zastava. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Janša: Izkoriščanje mrtvih v politične namene

Očitno pa se pričakovanje premierja o soglasnem političnem priznanju Palestine ne bo uresničilo. V NSi so sicer napovedali, da se bodo pri odločanju vzdržali, prvak SDS Janez Janša pa je poudaril, da bodo poslanci SDS glasovali proti.

Danes je na družbenem omrežju X zapisal, da je “predlog vlade za priznanje Palestine 10 dni pred volitvami zavržno izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok v politične namene”.

Slovenija je čakala še na druge države, na koncu bo priznala sama

Spomnimo, da je predsednik vlade Golob v ponedeljek sporočil, da bo vlada danes odločala o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Postopke je sprožila 9. maja in napovedala, da bo predlog v državni zbor (DZ) poslala najpozneje do 13. junija.

Po tem, ko so se za priznanje Palestine odločile Norveška, Irska in Španija, je Levica vlado pozvala, da jo na isti dan – torej v torek, 28. maja – prizna tudi Slovenija. A se v Golobovih krogih za to niso odločili. Izpostavljali so željo, da se za priznanje odloči še več držav EU ter omenjali Francijo, Belgijo in Luksemburg. Ob tem so navajali, da bi večje število držav lahko imelo večji vpliv na urejanje razmer na Bližnjem vzhodu. A bo očitno naša država, ki je vseskozi poudarjala priznanje Palestine skupaj še s katero od držav EU,  zaradi zavlačevanja to zdaj storila sama. Kar bo po oceni nekaterih poznavalcev imelo manjšo sporočilno moč, kot pridružitev Slovenije omenjenim trem evropskim državam.

Dim nad Rafo po Izraelskem napadu
Dim nad Rafo po izraelskem napadu (Foto: Jehad Alshrafi / Anadolu/PROFIMEDIA)

Na N1 soočenju premierja Goloba in predsednika stranke SDS Janše, ki ga bomo v celoti objavili jutri zjutraj, je predsednik vlade povedal, da se je postopek slovenskega priznanja Palestine začel že februarja na münchenski varnostni konferenci, kjer se je o tem pogovarjal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in arabskimi zavezniki.

Po nedavnem napadu izraelske vojske v Rafi pa se je vlada odločila za priznanje. “Po izraelskem napadu na Rafo smo se odločili, da ne bomo čakali do julija, ker hočemo dati izraelskim oblastem čim prej sporočilo, da se morajo grozote končati nemudoma,” je dejal Golob in dodal, da je to “prava stran zgodovine”. Kot edino pravo rešitev je izpostavil rešitev dveh držav, kar pomeni tako priznanje Palestine kot neodvisne države kot tudi priznanje Izraela, ki ga ne priznavajo nekatere arabske države.

“Slovenija se danes kot članica Združenih narodov postavlja v prvo vrsto tistih, ki v bližnjevzhodni krizi iščejo trajni mir. To je vredno vseh naporov, ker ni to samo problem Slovenije, ampak celotnega sveta. Naše priznanje gre točno v tej luči – ne bomo se izogibali temu žarišču,” je Golob še dejal v soočenju.

Doslej je Palestino priznalo 146 članic Združenih narodov (ZN), vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg Irske, Španije in Norveške priznale še štiri karibske države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje