Zaradi priznanja Palestine napetosti med ministrico in kabinetom premierja

Slovenija 08. Maj 202419:46 > 09. Maj 2024 00:35 14 komentarjev
Golob Fajon
Foto: KPV

Po neuradnih informacijah N1 bo vlada Roberta Goloba na današnji seji začela postopke za priznanje Palestine kot neodvisne države. Te informacije N1 so kasneje v kabinetu predsednika vlade uradno potrdili. A besedilo, ki naj bi ga vlada obravnavala danes, med zunanjim ministrstvom in kabinetom predsednika vlade v sredinih večernih urah po informacijah N1 še ni bilo usklajeno. O tem, kako priznati Palestino in predvsem pod kakšnimi pogoji, naj bi se zato še pred sejo vlade pogovarjali tudi na rednem tedenskem srečanju predstavnikov koalicije.

Medtem ko se za Španijo in Irsko neuradno že ve, da naj bi Palestino priznali konec maja, je bilo do sedaj veliko vprašanje, kdaj bo to storila tudi Slovenija. Da je aktualna slovenska vlada naklonjena priznanju Palestine, ni skrivnost, saj so marca premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo priznanje prineslo pozitivne učinke za razmere v Gazi in ko bo trenutek najbolj primeren.

Po neuradnih informacijah N1 bo slovenska vlada danes začela postopke za priznanje Palestine. Te informacije N1 je kasneje kabinet predsednika vlade uradno potrdil.

Postopek priznanja Palestine je takšen: najprej odločitev o tem sprejme vlada, nato pa se morata o aktu o priznanju Palestine izreči še parlamentarni odbor za zunanjo politiko in državni zbor. Za potrditev akta o priznanju v državnem zboru zadostuje navadna večina poslancev.

Visoki predstavniki vlade so po informacijah N1 že pred nekaj tedni začeli preverjati podrobnosti postopkov priznanja Palestine in določili tudi časovnico, po kateri pa se postopki priznanja sicer začnejo še pred evropskimi volitvami, a se končajo šele po njih. Toda besedilo, ki naj bi ga vlada danes obravnavala, po besedah naših sogovornikov v sredo niti v poznih večernih urah še ni bilo usklajeno.

Neodvisno od Španije in Irske ter kasneje …

“Vlada pripravlja predlog o začetku postopka priznanja Palestine na način, da bo priznanje prispevalo k doseganju dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev. Grozote v Gazi se morajo končati. Zato je potrebna takojšnja prekinitev izraelskih napadov na Gazo ter iskanje rešitev za pogajalsko mizo,” so sporočili iz kabineta predsednika vlade in poudarili, da je odločitev o načinu in času priznanja suverena odločitev posamične države.

Iz kabineta premierja je namreč mogoče neuradno slišati, da naj postopek slovenskega priznanja Palestine teče neodvisno od postopkov priznanja Palestine v Španiji in na Irskem, prav tako naj bi bilo Sloveniji v interesu, da Palestino prizna še več držav. Ob tem viri visoko v vladi opozarjajo tudi na to, da slovensko priznanje Palestine nikakor ne sme biti razumljeno kot slovensko priznanje Hamasa.

Ne nazadnje je Svet EU januarja letos zaradi napada Hamasa na Izrael 7. oktobra lani Jahjo Sinvarja, vodjo Hamasa v Gazi, uvrstil na teroristični seznam EU. Na ameriškem seznamu najbolj iskanih teroristov je od leta 2015.

… ali skupaj s Španijo in Irsko v nekaj dneh?

Po drugi strani pa naj bi po neuradnih informacijah N1 zunanja ministrica Tanja Fajon želela, da Slovenija Palestino prizna skupaj s Španijo in Irsko, ki naj bi Palestino priznali 21. maja, a tudi ta datum naj še ne bi bil gotov.

Razlike v pogledih med kabinetom premierja in zunanjim ministrstvom, kako priznati Palestino in pod kakšnimi pogoji, pa naj bi bile tudi glavni razlog za to, da v večernih urah gradivo za današnjo sejo vlade še ni bilo usklajeno.

Ob tem je bržkone povedno tudi to, da je vlada pred tremi dnevi na omrežju X objavila stališče predsednika vlade Roberta Goloba, da “trenutne kritične razmere na Bližnjem vzhodu terjajo usklajeno zunanjepolitično delovanje.”

Fajon je sicer jasno naklonjenost priznanju Palestine izrazila ob nedavnem obisku Izraela, kjer je zunanjemu ministru Izraelu Kacu povedala, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje.

Po srečanju s palestinskim predsednikom vlade Mohamedom Mustafo pa je dejala: “Palestinski predstavniki so nam zagotovo zelo hvaležni, ker vedo, da si Slovenija res prizadeva za mir, da imamo zelo jasna stališča, da si želimo trajno premirje, da si želimo rešitve dveh držav.”

Med obiskom na Bližnjem vzhodu se je zavzela za napredek na pogajanjih za premirje v Gazi in izpustitev talcev iz rok Hamasa. Na srečanju s palestinskim predsednikom vlade pa sta se strinjala o potrebi po premirju v Gazi in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem.

Tanja Fajon in Robert Golob.
Tanja Fajon in Robert Golob (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Premierja Goloba in ministrico Fajon je v sredo več kot 350 podpisnikov, med katerimi so tudi vidni slovenski intelektualci, s peticijo pozvalo k priznanju Palestine. Poudarili so, da odlašanja priznanja Palestine s strani vlade ni več mogoče ne sprejemati ne gledati. “Odlaganje na ‘primeren trenutek’ in ‘ugodne okoliščine’, kot se je izrazil predsednik vlade, je nedopustna hipokrizija,” so dodali. Ter premierja in zunanjo ministrico pozvali k odstopu, če Slovenija Palestine ne prizna v nekaj tednih.

Prav tako so včeraj študenti različnih fakultet ljubljanske univerze protestno zasedli Fakulteto za družbene vede in zahtevali jasno opredelitev do spopadov v Gazi ter prekinitev sodelovanja z izraelskimi univerzami. Na FDV so ostali še vso noč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje