Vlada prepovedala prodajo nekaterih izdelkov za enkratno uporabo

Slovenija 19. Avg 202115:40 > 16:061 komentar
plastika
Profimedia

Vlada je na dopisni seji izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Uredba predpisuje zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov.

Med izdelki, ki jih na podlagi sprejete uredbe trgovci ne bodo smeli več prodajati, sodijo pribor, natančneje vilice, noži, žlice in palčke, krožniki, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke.

Prepovedane so tudi plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom. Uredba prav tako prepoveduje prodajo posod za živila, vsebnikov za pijačo in lončkov za pijačo iz ekspandiranega polistirena ter proizvodov iz oksorazgradljive plastike.

Kot so še sporočili z ministrstva za okolje in prostor, bo nadzor nad izvajanjem uredbe opravljal tržni inšpektorat.

Nalepke o ustreznem ravnanju z odpadki

Uredba, ki so jo v sredo sprejeli na dopisni seji vlade, predpisuje tudi zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. Označeni morajo biti higienski vložki, tamponi in aplikatorji tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki, ter lončki za pijačo.

S tovrstnim označevanjem bodo potrošniki obveščeni o ustreznih možnostih za ravnanje z odpadki iz proizvoda ali načinih odstranjevanja odpadkov, ki se jim je treba pri tem proizvodu izogibati, v skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki ter o prisotnosti plastike v proizvodu in posledičnem negativnem vplivu smetenja ali drugih neustreznih načinov odstranjevanja odpadnega proizvoda na okolje.

Pravila označevanja z oznakami sicer določa uredba Evropske komisije. V njej je za enoletno prehodno obdobje določeno, da se navedeni proizvodi lahko označujejo z nalepkami.

Komentari

Vaš komentar