Vlada: Vsi kandidati za mesto na Sodišču EU izpolnjujejo pogoje

Slovenija 24. Okt 202418:19 1 komentar
Sodišče EU
Francois Lenoir/REUTERS

Vseh sedem kandidatov, ki so se prijavili na razpis za mesto sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu po mnenju vlade izpolnjuje pogoje, je po današnji seji sporočil vladni urad za komuniciranje (Ukom). Ministrstvo za pravosodje je razpis julija objavilo po tem, ko je junija preminul slovenski predstavnik na sodišču Marko Ilešič.

Vlada je na seji sprejela mnenje, da vseh sedem neimenovanih kandidatov izpolnjuje formalne pogoje in so primerni kandidati za opravljanje funkcije. Vlada v skladu s postopkom mnenje posreduje predsednici republike Nataši Pirc Musar.

Kot je v začetku meseca poročal časnik Delo, so med kandidati aktualni predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) Marko Bošnjak, ki se mu mandat izteče prihodnje leto, in predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto.

Delo sicer navaja skupno le šest imen – poleg Bošnjaka in Accetta še predstojnika katedre za mednarodno javno pravo na univerzi v Maastrichtu Jureta Vidmarja, nekdanjega sodnika na nižji stopnji Mira Preka, nekdanjega državnega sekretarja in profesorja evropske pravne fakultete Anžeta Erbežnika ter pravnika z izkušnjami s Sodišča EU Sašo Severja. Kandidat je, kot je potrdil za STA, tudi sodnik na Splošnem sodišču EU Damjan Kukovec.

Kot so navedli v sporočilu po seji vlade, se predsednica republike po pridobitvi mnenja vlade in sodnega sveta do prijavljenih kandidatur opredeli ter posreduje predloge potrebnega števila kandidatov za izvolitev državnemu zboru, pri čemer lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je potrebno po pravilih sodišča. Kandidata za sodnika sodišča izvolijo poslanci s tajnim glasovanjem z večino glasov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje