Vremenski preobrat: po muhastem vremenu nas kmalu čaka vročina

Slovenija 04. Jun 202411:26 0 komentarjev
Zaradi vročine je padel še en vremenski rekord
Foto: PROFIMEDIA

Po padavinsko obilnemu maju smo s 1. junijem vstopili v meteorološko poletje, ki pa nam v prvih dneh še ni postreglo z lepim vremenom. Še danes in jutri bodo možne posamezne plohe in nevihte, od četrtka pa bomo končno imeli več sonca. Tudi temperature bodo višje. Po trenutnih napovedih bi se lahko živo srebro približalo 30 stopinjam Celzija. Ali to pomeni, da bomo iz dežja vkorakali v vročinski val? Pojasnjuje meteorolog agencije za okolje Urban Žagar.

Letošnji maj je postregel z bogato padavinsko bero. Kot je pred dnevi za N1 dejala meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Eva Bezek, v maju namreč ni dneva, da ne bi ponekod po Sloveniji vsaj malo deževalo. “To je meteorološka resnica, da vsak dan ponekod v državi pada dež,” je pojasnila.

Čeprav smo v meteorološko poletje vstopili v soboto, dež v teh dneh še ni rekel zadnjega. Tako so v ponedeljek popoldne in zvečer dele Slovenije zajele nevihte z močnimi nalivi, ki so največ težav povzročile na severovzhodu države. Glede na napovedi Arsa bodo tudi danes Slovenijo sredi dneva in popoldne zajele krajevne plohe in nevihte. Podobno bo tudi jutri, ko bodo padavine verjetnejše v hribovitem svetu.

Od četrtka sončno

Lepšega vremena se lahko nadejamo konec tedna, ko bomo na meji med ciklonom in hladnim zrakom na severu stare celine in anticiklonom na zahodu oziroma jugozahodu. V četrtek, ko bomo prehodno v suhem zraku, bo tako večinoma sončno, dnevne temperature se bodo povzpele do 27 stopinj Celzija. Še topleje bo v petek in soboto, ko se bo živo srebro na jugu oziroma jugovzhodu države povzelo celo do 29 stopinj Celzija.

Čeprav se bo verjetnost za popoldanske nevihte, ki bodo možne predvsem v severni polovici Slovenije, s petkom znova povečala, se je že marsikdo, ki je v teh dneh pogledal vremensko napoved, zagotovo vprašal, ali je mogoče, da bi nas že konec tedna zajel prvi letošnji vročinski val.

Kot je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Urban Žagar, kljub višjim temperaturam možnosti za vročinski val za zdaj še ni, saj za njegov nastanek niso pogoj le visoke dnevne temperature.

Kdaj torej govorimo o vročinskem valu? O vročinskem valu govorimo takrat, ko povprečne temperature tri dni vztrajajo nad 24 stopinjami Celzija. Na Obali in na Goriškem je ta meja postavljena pri 26 stopinjah Celzija. In čeprav bodo od četrtka dnevne temperature presegle to mejo, noči ne bodo tople. “Noči ne bodo posebej tople, saj bodo le okoli 15 stopinj Celzija, čez dan pa okoli 28 stopinj. To pomeni, da kriteriji za vročinski val konec tedna ne bodo izpolnjeni,” je dodal Žagar.

Po sončnem in vseeno zelo toplem koncu tedna pa nas bo prihodnji ponedeljek znova zajela fronta. V višinah se bo nekoliko ohladilo, od zahoda nas bo predvidoma prešlo več vremenskih motenj. Od ponedeljka bodo padavine spet bolj verjetne, nekoliko hladneje bo.

Bonus video: Ekskluzivno soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!