Ste že siti dežja? Lahko konec tedna vendarle pričakujemo več sonca?

Slovenija 23. Maj 202410:52 0 komentarjev
Dež
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Ali imate občutek, da je letošnji maj precej deževno obarvan? Verjetno niste edini. "V maju ni dneva, da ne bi ponekod v Sloveniji vsaj malo deževalo. To je meteorološka resnica, da vsak dan ponekod v državi pada dež," je za N1 pojasnila meteorologinja agencije za okolje Eva Bezek. Po precej nevihtnem začetku tedna je pred nami še vikend. Nam bo vremensko naklonjen za izlet in sproščanje na prostem?

V začetku tedna so Slovenijo znova zajele plohe in nevihte. V torek je popoldansko deževje zajelo jugovzhodni del države, vremensko dogajanje so spremljale nevihte z močnimi sunki vetra in nalivi. Veter je odkrival strehe in podrl več dreves.

Tudi v sredo je dele države zajelo močno deževje, ki je ponekod povzročilo hitro naraščanje hudournikov. Na upravi za zaščito in reševanje so zaznali 19 dogodkov, povezanih z vremenskim dogajanjem. Gasilci so črpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov, čistili cestišča, v občini Črnomelj pa gasili požar ostrešja stanovanjske hiše, ki naj bi ga povzročil udar strele.

Tudi današnji dan bo zelo podoben sredi. Spremenljivemu dopoldnevu bodo znova sledile popoldanske plohe in nevihte. Predvsem v zahodni Sloveniji se lahko krajevne padavine nadaljujejo tudi v večer.

“V primerjavi z včerajšnjim dnem bodo današnje nevihte manj stacionarne, premikale se bodo in pokrile večje območje kot včeraj. Do jutri zjutraj bodo padavine ponehale in zjutraj se bo zjasnilo,” je za N1 pojasnila meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Eva Bezek.

Čeprav se bodo prebivalci, ki živijo po nižinah, zbudili v megleno jutro, se bo hitro zjasnilo. Čez dan bo sončno. Ker bo v višinah pihal jugozahodnik, ki bo s seboj prinesel malce bolj suh zrak, bo tudi dan vremensko stabilnejši. “Nekaj popoldanskih ploh ali neviht pričakujemo v severozahodni Sloveniji, ob dinarski pregradi in v notranjosti države, na območju Kočevja,” je dodala Bezek. Najnižje jutranje temperature bodo med 10 in 12 stopinj Celzija, čez dan pa se bo živo srebro gibalo pri 20 stopinjah Celzija, na vzhodu bo še topleje, saj bodo namerili do 25.

Kakšen bo konec tedna?

Po besedah Bezek bo sobota vremensko relativno mirna. Dan se bo začel z oblačnostjo, a ta ne bo dolgo vztrajala, saj se bo čez dan zjasnilo. Popoldne bodo možne plohe in nevihte. Manjša možnost za njihov nastanek bo le na severovzhodu države. Topleje bo. V nedeljo bodo Slovenijo znova prekrili oblaki, ki jih bodo spremljale padavine. Te bodo vztrajale ves dan, bo pa njihovo težišče bolj na vzhodu.

Prijetnejšega vremena se lahko nadejamo v ponedeljek, saj bomo v stabilni zračni masi. Ta sicer ne bo vztrajala dolgo. Že v torek nas bo namreč od zahoda dosegla dolina s hladnim in nestabilnim zrakom, deževalo bo ves dan. Podobno vremensko dogajanje se bo nadaljevalo tudi v sredo in v preostanku naslednjega tedna, ko bo vreme spremenljivo. “Višinsko jedro hladnega zraka bo verjetno v bližini naših krajev ostalo vse do prihodnjega četrtka ali petka,” so zapisali na Arsu.

Če imate tudi vi občutek, da je letošnji maj bogat z dežjem, niste edini. Maj je sicer mesec, ko veliko dežuje. “V maju ni dneva, da ne bi ponekod v Sloveniji vsaj malo deževalo. To je meteorološka resnica, da vsak dan ponekod v državi pada dež,” je za N1 še pojasnila meteorologinja agencije za okolje Eva Bezek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!