Vremensko dinamičen teden: od poledice prek otoplitve vse do ohladitve in snega

Slovenija 15. Jan 202411:02 0 komentarjev
Vreme, sneg, poledica, žled
Foto: Borut Živulović/Bobo

Teden, ki je pred nami, bo postregel z izjemno dinamičnim vremenskim dogajanjem. Že jutri lahko pričakujemo ohladitev, ob padavinah bo v sredo zjutraj po nižinah nastala poledica. V sredo popoldne in četrtek se bo otoplilo, saj se bodo dnevne temperature povzpele nad 10 stopinj Celzija. V petek nas bo dosegla še hladna fronta, ki s seboj prinaša sneg do nižin.

Letošnja zima nas še ni razveselila s snežnimi pošiljkami, a se bo, kot kažejo trenutne napovedi, to lahko spremenilo že konec tedna.

Še preden bomo lahko uživali v zimskih radostih, bomo v naslednjih dneh najprej priča več različnim vremenskim dogodkom. Kot je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Anže Medved, se bo že jutri močno ohladilo. Jutro bo po Arsovih napovedih mrzlo, po nekaterih nižinah tudi megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od –11 do –2, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od –1 do 6, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.

V noči na sredo se bo pooblačilo, v zahodnih krajih bo proti jutru začelo deževati. “Padavine bi se lahko začele v obliki snega, vendar bodo hitro prešle v dež, saj bo zapihal zelo topel jugozahodnik. Ker bodo v sredo zjutraj v notranjosti države temperature še pod lediščem, obstaja nevarnost, da bo po nižinah nastala poledica,” je dodal Medved.

V sredo in četrtek se bo precej otoplilo, padavine se bodo čez dan okrepile in zajele večji del države. Pihal bo jugozahodni veter. V četrtek kaže na oblačno in občasno deževno vreme. Več padavin bo v zahodni polovici države. Pihal bo jugozahodni veter, topleje bo, kažejo Arsove napovedi. “V sredo in četrtek se bodo temperature čez dan gibale nad 10 stopinj Celzija,” je o napovedani krajši otoplitvi za N1 povedal Arsov meteorolog.

Švedska je v primežu hudega mraza
Foto: PROFIMEDIA

V petek bo sledil vremenski preobrat, saj nas bo s severovzhoda Slovenije prešla hladna fronta, ki s seboj prinaša snežno pošiljko. Meja sneženja se bo namreč hitro spuščala, dopoldne lahko sneži do nižin. Zapihal bo hladnejši severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. “Obstaja možnost, da bi v petek ponoči oziroma proti jutru padavine prešle v sneg,” je dejal Medved.

Glavnina padavin bo ob alpsko-dinarskih pregradah, torej na severozahodu in jugovzhodu države, pa tudi v osrednji Sloveniji. Količina snežnih padavin bo po besedah meteorologa majhna. “Če se trenutne napovedi uresničijo, je lahko snežna odeja v višjih legah, torej sredogorju in visokogorju, debela od 10 do 20 centimetrov, po nižinah pa bistvene snežne odeje ni pričakovati, verjetno bo le samo malo pobelilo,” je še poudaril dežurni prognostik Medved.

Kakšno bo vreme konec tedna?

Po petkovi hladni fronti se bo na območju Alp krepil anticiklon, ki bo nad našimi kraji vztrajal vse do ponedeljka. V soboto in nedeljo kaže na delno jasno vreme z jutranjo meglo po nižinah. Jutra bodo precej hladna, saj bomo povečini namerili od –5 do –10, čez dan pa okoli 5 stopinj Celzija. V ponedeljek se nam bo od severozahoda bližala oslabljena vremenska fronta, ki nas bo prešla predvidoma v noči na torek. Nova obsežna hladna fronta pa bo na vreme pri nas predvidoma vplivala od srede. Od ponedeljka bo zmerno do pretežno oblačno in postopno vsak dan topleje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!