Prihodnji teden vendarle sneg tudi do nižin. Kje ga bo največ?

Slovenija 14. Jan 202411:37 3 komentarji
sneg
Foto: Profimedia

V prihajajočem tednu se obeta, da bomo vendarle dobili nekaj snega tudi v nižinah. Kje ga lahko zapade največ?

Letošnja zima nam za zdaj ni bila pretirano naklonjena s snežnimi pošiljkami. V tem tednu pa bomo predvidoma le dobili nekaj bele podlage tudi v nižinah.

“Na vzhodu države lahko že noč na torek prinese posamezne snežinke, ampak sneženje bo rahlo, snega se lahko nabere zgolj za kak centimeter,” je za N1 povedal dežurni vremenoslovec pri Agenciji za okolje (Arso) Luka Ravnik. Toda to ne bo glavna snežna pošiljka v tem tednu. “V sredo in četrtek bo spet zapihal jugozahodni veter, oblačno bo in topleje, nato bo začelo deževati,” je napovedal.

Največ dežja bo v teh dneh na zahodu in jugu ter deloma v osrednji Sloveniji, najmanj padavin pa bo na severovzhodu.

“Na višini približno 1500 metrov, kjer denimo leži Pokljuka, se temperature trenutno gibljejo okrog ničle, do torka se bodo spustile do minus 5 °C. V sredo in četrtek se bo nato znova otoplilo do plus 5 °C, v noči s četrtka na petek pa se bo znova ohladilo do minus 8 °C. Tako da bodo temperaturna nihanja kar velika,” je opisal Ravnik.

Glavna snežna zgodba tega tedna pa se bo odvila v noči s četrtka na petek. “Predvidoma se bo hladilo. Najprej bo deževalo, ob ohladitvi pa bo začelo snežiti. Toda to napoved moramo za zdaj vzeti z rezervo,” je dejal vremenoslovec.

Trenutno so te napovedi sicer dokaj stabilne, vendar se mora “poklopiti”, da bodo padavine še vztrajale do takrat, ko se bo ohladilo. “Za zdaj je še razmeroma težko napovedati, kako se bo hladilo in do kdaj bodo padavine. Pogosto se namreč zgodi, da ohladitev pride šele po koncu padavin ali pa padavine tedaj že slabijo in potem ni veliko snega po nižinah,” je povedal Ravnik. Tak scenarij smo videli tudi pred tednom dni, ko je najprej močno deževalo, ko se je ohladilo, pa so padavine ponehale.

Če se bodo napovedi uresničile, si lahko največ snega obetamo v petek zjutraj. Največ ga bo predvidoma zapadlo na severozahodu države, v osrednji Sloveniji in na jugovzhodu. “Ta del Slovenije ima trenutno največ možnosti, da bi dobil nekaj snežne odeje. Govorimo o 5-10 centimetrih snega v nižinah,” je napovedal.

Snežilo naj bi le v petek, že čez dan se bo, kot kaže, razjasnilo. Konec tedna bo predvidoma delno jasno z burjo na Primorskem. Še nekaj dni pozneje naj se ne bi pretirano otoplilo, tako da se bo morda sneg nekaj dni obdržal tudi v nižinah.

Vendar pa zime niso več to, kar so bile. V prihodnosti se obeta, da bodo zime še toplejše in bolj namočene, je za N1 napovedal klimatolog.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje