Vročinski val s puščavskim prahom do četrtka. V petek občutna ohladitev

Slovenija 20. Jun 202310:22 1 komentar
puščavski prah
ARSO

Nad del Evrope, tudi Slovenijo, bo iz severne Afrike prineslo vroč zrak s puščavskim prahom. V četrtek se lahko živo srebro ponekod povzpne tudi do 37 stopinj Celzija. Že v petek pa sledi občutni temperaturni preobrat.

Nad naše kraje prihaja vročina iz severne Afrike, ki s seboj prinaša tudi puščavski prah. Tega bo največ jutri in v četrtek, nam je povedal prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter.

V teh dneh lahko zato pričakujemo izrazito vročino. Danes se bodo temperature ponekod dvignile do 34 stopinj Celzija, v sredo in četrtek bo še bolj vroče. V četrtek se lahko temperature ponekod povzpnejo do 37 stopinj Celzija.

V petek bo najprej marsikje še nad 30 stopinj Celzija, nato bo s severa začel dotekati hladnejši zrak. S severa nas bo prešla fronta z nevihtami in ohladitvami. Ta se bo pomikala hitro, tako da bo v noči na soboto poleg neviht tudi nekaj vetra ter burje na Primorskem. Predvsem v krajih, kjer bodo nevihte, se bo izrazito ohladilo. V petek zvečer se lahko tako temperature spustijo na okoli 20 stopinj Celzija, pove Šter.

Nebo bo zaradi peska belkaste barve

Puščavski prah je precej običajen pojav, ko nad naše kraje pride subtropska zračna masa. “Afrika ni zelo daleč, zato južni vetrovi prinesejo puščavski prah. Pogosto je to, kadar imamo globlje ciklone, torej v hladni polovici leta, lahko pa tudi poleti. Skoraj vedno, ko poleti prinese puščavski prah, pomeni, da je tudi zelo vroče,” pojasnjuje Šter.

Kakšne količine prahu bo prineslo nad naše kraje, ne vemo natančno. Bo pa prisotnost prahu občutiti predvsem v motnem ozračju belkaste barve. V petek, ko bodo nevihte, se bo prah spiral, tako da se bo ozračje očistilo.

Tudi sobota bo še vetrovna, a bodo temperature zraka že nekoliko višje, okoli 27 stopinj Celzija. Podobno bo tudi v nedeljo.

Bo prihodnji teden spet zelo vroče?

Vsaj za prvo polovico naslednjega tedna za zdaj ne kaže na vročinski val. Vsaj nekaj dni bo kar prijetnih, zaključi Šter.

Vročinski val tudi pri naših sosedah

Avstrijo je danes zajel prvi letošnji vročinski val, ki bo po napovedih vrhunec dosegel v četrtek, ko se bo na vzhodu in jugu države temperatura povzpela do 35 stopinj Celzija. V petek naj bi se temperature zaradi možnih neviht nekoliko znižale. Na zahodu države tako meteorologi napovedujejo temperature med 18 in 25 stopinj, na vzhodu in jugu pa do 31 stopinj Celzija. Italijo bo vročinski val zajel v sredo, temperature pa bi lahko presegle 40 stopinj Celzija. V obeh državah meteorologi v prihodnjih dneh pričakujejo tudi nevihte.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje