Vse bližje novi železniški postaji: kaj vse predvideva projekt?

Gospodarstvo 25. Okt 202318:50 2 komentarja
Emonika
Mestna občina Ljubljana

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v torek izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo nadhoda in postajne dvorane železniške postaje Ljubljana, so danes sporočili iz direkcije za infrastrukturo.

Nov nadhod s postajno dvorano z dvigali, tekočimi stopnicami ter tudi tekočimi trakovi za hitrejši prehod čez nadhod bo omogočal peš povezavo med centrom mesta in Bežigradom (z Masarykove do Vilharjeve ceste), so pojasnili na direkciji.

V postajni dvorani so predvideni prostori za prodajo kart, čakalnica za potnike, sanitarije ipd.

Skupna bruto tlorisna površina predvidenih objektov nadhoda s postajno dvorano znaša 13.665 kvadratnih metrov. Nadzemna višina predvidenih objektov bo do največ 24 metrov, največja globina pa približno 4,8 metra od kote terena.

Kaj še predvideva projekt?

V okviru projekta železniške postaje Ljubljana je predvidena tudi nadgradnja tirne infrastrukture, signalnovarnostnih naprav ter rekonstrukcija obstoječega podhoda z razširitvijo za kolesarje ter dostopi na severni in južni strani ter gradnja dvigal za dostop na perone iz podhoda.

Predvidena je tudi nadgradnja peronske infrastrukture s prilagoditvami za gibalno ovirane osebe in dvig peronov na 55 centimetrov nad gornjim robom tirnice, z novimi nadstreški, so zapisali na direkciji.

Javno naročilo za izvedbo osrednjega dela postaje bo objavljeno še v letošnjem letu, so poudarili v sporočilu.

Za izdelavo projektne dokumentacije so sicer odobrena evropska sredstva v okviru instrumenta za povezovanje Evrope. Prav tako so za izvedbo nadgradnje zagotovljena povratna evropska sredstva iz načrta za okrevanje in odpornost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje