Vse več duševnih težav med otroki: “Selitev ambulante omogoča boljšo obravnavo”

Slovenija 25. Jul 202419:48 0 komentarjev
Novi prostori Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov in Razvojne ambulante
Foto: ZD Domžale

Domžalska Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo sta začela delovati na novi skupni lokaciji v Podrečju pri Domžalah. To zagotavlja boljše pogoje za delo strokovnjakov ter celostno obravnavo otrok in mladostnikov, so navedli v sporočilu za javnost.

Sodoben način življenja in hitri tempo prinašata vse večje število duševnih težav tudi med otroki in mladostniki, vključno s stresom, depresijo, anksioznostjo, hiperkinetičnimi motnjami ter motnjami hranjenja, poudarjajo v Zdravstvenem domu (ZD) Domžale, kjer so izvedli širitev in združitev zdravstvenih dejavnosti, namenjenih duševnemu zdravju otrok.

V Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki igra ključno vlogo pri naslavljanju teh izzivov, lahko otroci, mladostniki in njihovi starši dobijo strokovno podporo in pomoč pri reševanju stisk, ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja. Kot odziv na naraščajoče potrebe pa je center nedavno pridobil dodaten tim strokovnjakov, s čimer se je prvotni tim povečal na 30.

“Selitev v nove prostore omogoča širitev in možnost zaposlitve novih sodelavcev, kar bo centru omogočilo zagotavljanje zgodnejše in kakovostnejše obravnave duševnih težav otrok,” je povedala direktorica ZD Domžale Renata Rajapakse.

Za zgodnjo in celostno obravnavo otrok in mladostnikov je pomemben multidisciplinaren pristop, poudarjajo v ZD Domžale. “V našem timu sodelujejo različni strokovnjaki, kot so pedopsihiater, klinični psihologi, psihologi, specialni pedagogi, socialni delavci, delovni terapevti, medicinske sestre in logopedi. To nam omogoča celostno skrb za otroka in družino,” je pojasnil vodja centra, sicer pa specialist otroške in mladostniške psihiatrije Matija Klasinc.

Dodal je, da strokovnjaki na timskih sestankih skupaj sprejemajo odločitve in preko triažiranja določijo najustreznejšega strokovnjaka za individualno obravnavo. Poudaril je, da je takšen timski pristop ključen za učinkovito reševanje in obvladovanje težav v duševnem zdravju.

V Razvojni ambulanti s centrom za zgodnjo obravnavo pa delujejo strokovnjaki s posebnim poudarkom na specialnih fizioterapevtih in delovnih terapevtih, ki izvajajo specialno razvojno fizio in delovno terapijo, za kar pa potrebujejo velike in opremljene prostore. Z združitvijo delovanja v istih prostorih bodo strokovnjaki centra in razvojne ambulante združili moči, kar bo omogočilo boljše povezovanje in tesnejše sodelovanje med različnimi programi.

Širitev in selitev obeh centrov omogočata tudi zaposlitev novih strokovnjakov, kar bo pripomoglo k skrajšanju dolgih čakalnih dob in povečanju dostopnosti do razvojne in duševno-zdravstvene oskrbe otrok in mladostnikov, so še poudarili v ZD Domžale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!