Vse več mladih zdravnikov grozi z odhodom v tujino

Slovenija 19. Nov 202118:13 > 19:08 5 komentarjev
Zdravnik in medicinske sestre
Fotografija je simbolična (Vir: BOBO)

Minister za zdravje Janez Poklukar je po dogovoru o dvigu plač v zdravstveni negi in socialnem varstvu napovedal pogovore tudi z mladimi zdravniki. Slednji namreč opozarjajo na slabo plačilo za odgovorno delo, ki ga opravljajo. Zdravniška zbornica Slovenije medtem opozarja, da mladi zdravniki ob tem množično napovedujejo odhode v tujino.

Mladi zdravniki Slovenije so v minulih dneh opozorili tudi na plačna nesorazmerja, ki bodo z zadnjim dogovorom med vlado in sindikati nastala med zdravniki in nekaterimi zaposlenimi v zdravstveni negi. Specializant infektologije Federico Potočnik je v nedavnem pogovoru za POP TV še opozoril, da imajo mnogi mladi zdravniki, ki delajo v prvih bojnih linijah s covidnimi bolniki nižjo plačo kot vpoklicani študenti zdravstvene nege.

Na spletni strani so Mladi zdravniki objavili tudi nekaj fotografij plačilnih list pripravnikov, specializantov in mladih specialistov.

“Ali se vam neto urna postavka od šest do 12 evrov na uro zdi primerna glede na odgovornost in zahtevnost naših delovnih mest, pa prepuščamo vam v presojo. Večina nas nima ne časa in ne energije, da bi še dodatno delali v popoldanski urah in za vikende, kolegom, ki to zmorejo, pa mislim da ne more nihče zameriti, če si želijo izboljšati svoj gmotni položaj,” so ob tem zapisali.

Zdravniška zbornica svari pred odhodom zdravnikov v tujino

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so medtem sporočili, da so samo dopoldne prejeli že več kot 70 prošenj za potrdilo o dobrem imenu s strani mladih zdravnikov. “V prošnji za izdajo potrdila je pri vseh kot razlog naveden odhod v tujino. To predstavlja velik skok ob siceršnjih trendih, saj je zbornica v celotnem lanskem letu izdala 169 potrdil o dobrem imenu,” so zapisali na spletni strani.

Nove prošnje po navedbah zbornice prihajajo iz minute v minuto, zato z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje. “V kritičnih razmerah kot so, si Slovenija v tem trenutku ne more privoščiti niti enega odhoda mladih, perspektivnih zdravnikov in specializantov, kaj šele množičnega odhoda, kot se napoveduje zdaj, saj je že brez tega sistem tik pred kolapsom,” so navedli. Zbornica je zato ministrstvo pozvala, da se na množične napovedane odhode v tujino takoj ustrezno odzovejo.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede covida-19 dejal, da je zagotovo ta trenutek glas mladih zdravnikov tisti, ki ga je treba upoštevati. Napovedal je, da so bodo zato v naslednjih dneh zagotovo še usedli z njimi in zanje skušali najti čim boljše rešitve.

Po njegovih besedah je sicer možnih več rešitev, ena je znotraj obstoječega sistem plač v javnem sektorju z upoštevanjem specifik zdravstva, drugo pa je izstop zdravnikov iz sistema, za kar pa da je potreben širši družbeni konsenz.

Na porušena plačna razmerja opozarjajo tudi v Fidesu

Medtem so v zdravniškem sindikatu Fides poudarili, da ne odpirajo novih front, da se zavedajo resnosti situacije in “se v vsem času epidemije covida-19 kot sindikat, čeprav so porušeni vsi delovnopravni standardi, stiske kolegov pa izjemne”, niso oglašali.

Pričakujejo pa nadaljevanje začrtanega dela pri pripravi nove plačne zakonodaje, ki bi vključevala vse zaposlene v zdravstvu. V okviru delovne skupine, ki je zadnjega pol leta pod okriljem ministrstva s predstavniki Fidesa pripravljala nov zakon o plačah v zdravstvu, je vsebina predloga novega zakona praktično usklajena, so navedli. Dodatno so pojasnili, da ne gre za predlog izstopa iz plačnega sistema, temveč za pripravo nove plačne zakonodaje v zdravstvu in še najmanj pri tem za izkoriščanje dviga plač ostalim zdravstvenim delavcem.

“Naš namen torej ni polemizirati dvigov plač v zdravstvu. Kot sindikat pa moramo opozoriti, da so bila z zadnjimi splošnimi dvigi plač v javnem sektorju v letu 2018 in dodatno z novim aneksom porušena sleherna plačna razmerja in zlasti tudi strokovno-organizacijska razmerja v zdravstvu, kar pomeni, da enotnega plačnega sistema, ki je bil že v začetku osnovan na trhlih temeljih, ni več,” so zapisali.

Dogovor o plačah v zdravstvu in socialnem varstvu uvaja številna nova delovna mesta, predvsem pa niža kriterije za zasedbo vodstvenim delovnih mest v zdravstveni negi, ki po Fidesovih navedbah z novimi uvrstitvami dosegajo in presegajo plače zdravnikov specialistov.

Po njihovih navedbah bo najnižje uvrščena glavna medicinska sestra – strokovna vodja z aneksom prejela za več kot 460 evro bruto višjo plačo, sestra v negovalni enoti pa 42 evrov bruto.

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi kritično do navedb zdravnikov

Na navedbe mladih zdravnikov in Fidesa se je danes v odprtem pismu odzvala predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar. Kot je zapisala, v celoti razume razočaranje in žalost mladih zdravnikov, ki vstopajo v klinična okolja in opravljajo delo zdravnikov skorajda enakovredno kot njihovi mentorji zdravniki, a so za to delo zelo slabo nagrajeni. Svetuje jim, da s svojimi stališči, argumenti in pričakovanji obrnete na Fides in sindikat družinskih zdravnikov Praktikum.

Povsem nekaj drugega pa se ji zdi odziv Fidesa, “ki znova poskuša z metodo razdvajanja med zaposlenimi v zdravstveni negi”, natančneje med srednjimi in diplomiranimi medicinskimi sestrami. Strinja se, da so dobile premalo in da si zaslužijo več, na kar tudi opozarjajo in si bodo prizadevali popraviti.

Medicinska sestra
Žiga Živulović jr./BOBO

Po njenih pojasnilih bodo na posameznih deloviščih, na katerih se bodo povišale plače, so dobili enako število plačnih razredov tako bolničarji/negovalci ter srednje in diplomirane medicinske, prav tako tudi diplomirane medicinske sestre, ki ne delajo v kliničnih okoljih.

“Da, tukaj so tudi strokovni vodje in vodje delovnih enot, ki se jim prav tako dvigujejo prejemki za enega do štirih plačnih razredov v odvisnosti od tega, koliko kolegov in kakšno enoto vodijo. Jasno, če je to nekdo, ki je že tik pred upokojitvijo in ima vseh deset razredov napredovanj, se lahko ‘nevarno približa’ oziroma presega plačo zdravnika začetnika,” je še dodala.

Kritična je tudi do tega, da so se v “zakulisju odvili pogovori o zakonu o plačah v zdravstvu”, s čimer pa drugi sindikati nikakor niso bili niti seznanjeni. “Naša pogajanja so bila javno napovedana in tudi mediji so sproti poročali o tem. Toliko o dvojni igri, figi v žepu in izigravanju,” je sklenila.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob robu današnjega podpisa poziva javnim zavodom za nakup lokalne hrane sicer navedel, da se bo plača srednji medicinski sestri zvišala tudi za 200 evrov bruto. “S tem želimo motivirati obstoječe zaposlene, da ostanejo, potem pa motivirati mlade, da se odločajo za te poklice, ker so to plemeniti poklici, družba se stara,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje