Vstopili smo v meteorološko poletje, že prve dni plohe in nevihte

Slovenija 01. Jun 202312:39 1 komentar
Vročinski val
PROFIMEDIA

Ob prehodu na meteorološko poletje bo ob koncu tedna tudi vreme nad Slovenijo bolj poletno, ga pa bodo spremljale občasne plohe in nevihte. Dolgoročne napovedi sicer kažejo, da naj bi bilo letošnje poletje nadpovprečno vroče.

Z začetkom junija se začenja tudi obdobje meteorološkega poletja, ki traja do konca avgusta. Koledarsko poletje se bo začelo s poletnim solsticijem 21. junija.

Letošnja pomlad vremensko povprečna

Po besedah prognostika na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaža Štera sta bili prvi dve tretjini letošnjega maja hladni in deževni, zadnja pa je bila celo nekoliko nad povprečjem, kar zadeva temperature, čeprav se morda ne zdi tako. To pripisuje predvsem temu, da se je spremenilo naše dojemanje tega, kdaj je vreme toplo in kdaj ne.

“Generalno gledano je bil letošnji maj po temperaturah blizu dolgoletnemu povprečju, vsaj v zahodni polovici države, medtem ko je bil na vzhodnem delu nekoliko pod povprečjem,” je povedal Šter. Maj je bil sicer nadpovprečen, kar zadeva padavine, marec je bil nad povprečjem po temperaturah, april pa temperaturno pod povprečjem.

“Letošnja pomlad na splošno ne bo bistveno odstopala od povprečja in se bo tako nekoliko razlikovala od pomladi zadnjih let, ki so bile toplejše od povprečja,” je še pojasnil Šter.

Napoveduje se nadpovprečno vroče poletje

Za poletje dolgoročne napovedi evropskega modela kažejo, da bo nadpovprečno vroče, “niso pa tovrstne napovedi vedno zanesljive”, poudarja prognostik. Najbolj vroče naj bi bilo v zahodni Evropi, pas vročine pa naj bi segal tudi v naše kraje.

Najbolj vroče poletje v času, odkar potekajo meritve, smo v Sloveniji imeli leta 2003, drugo najtoplejše pa je bilo lani.

Čeprav se zdi, da temperature te dni niso posebej visoke, pa je Šter izpostavil, da so trenutno celo nekoliko nad povprečjem.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Vreme v prihodnjih dneh bo nestanovitno, posebej od nedelje. Najtopleje bo danes in jutri, ko bi temperature lahko ponekod dosegle 28 stopinj Celzija, nato pa bodo spet nekoliko upadle in bodo okoli povprečja. Vročinskega vala še ni na vidiku, je dodal Šter.

Danes tako večje spremembe vremena še ni pričakovati. Vseskozi bo spremenljivo s popoldanskimi plohami in nevihtami, za zdaj pa ne kaže, da bi te bile močnejše. Najvišje današnje temperature bodo od 22 do 28 stopinj Celzija, petkove pa od 22 do 27 stopinj Celzija. V petek bo verjetnost ploh in neviht večja. Manj jih bo v soboto, v nedeljo pa spet nekaj več. Vseskozi bo podobno vreme in razmeroma toplo, okoli 25 stopinj Celzija, je za N1 dejal dežurni prognostik Arso Uroš Strajnar.

“Ob nevihtah je vedno možna tudi toča. Trenutno pa modeli hudih neurij ne napovedujejo, ampak le navadne poletne nevihte, ki ne bodo močnejše,” je še povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje