Nad državo hude nevihte: veter odkrival strehe in podiral drevesa

Slovenija 21. Maj 202410:44 > 21:56 0 komentarjev
Nevihta
Foto: PROFIMEDIA

Popoldansko deževje so na jugovzhodnem delu države spremljale nevihte z močnimi sunki vetra in nalivi. Po zadnjih podatkih je bilo najhuje na območju Krškega, kjer je veter odkrival strehe in podrl več dreves. Eno drevo je padlo na hišo. Nevihtna linija se je nato pomaknila nad severovzhod države, kjer so prav tako poročali o težavah.

Vremenoslovci so za danes izdali oranžno opozorilo za osrednjo in obe vzhodni regiji, ki so ju zajele močne nevihte z nalivi in sunki vetra.

Dež je večino države zajel že dopoldne, okoli 15. ure pa se je deževju na jugovzhodu države pridružil še pas z nevihtami. Po zadnjih podatkih so močni sunki vetra z nalivi največ nevšečnosti povzročili na območju Krškega, kjer je veter podrl več dreves in odkrival strehe. V naselju Zdole nad Krškim je eno izme dreves padlo na stanovanjsko hišo, piše Uprava za zaščito in reševanje.

Na upravi za zaščito in reševanje so skupaj zabeležili 31 dogodkov, poleg Krškega oziroma Brežic še na območju regijskih centrov Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota in Ptuj. Po njihovih navedbah je na terenu posredovalo 18 gasilskih enot, od tega tri poklicne. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, črpali meteorno vodo ter prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Spremljajte radarsko sliko padavin.

Na Agenciji za okolje (Arso) so obenem opozarjali, da lokalno ob močnejših nalivih lahko pada toča, izključili niso niti udarov strel. ” Udari strel lahko zanetijo požare,” svarijo. V primeru hujšega neurja prebivalcem svetujejo, da ostanejo na varnem in si poiščejo zavetje v zgradbah ali vozilih. “Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren,” dodajajo. Neurje se je nato premaknilo nad severovzhod države, o težavah so poročali iz Beltincev, Ljutomera, Murske Sobote, Odrancev in Gornje Radgone.

Meteorolog agencije za okolje Brane Gregorčič je dopoldne napovedal tudi možnost  težav z meteorno vodo.

“Šibke točke so predvsem podvozi in območja, kjer je oblika terena ali odvodnjavanje tako, da se lahko ob močnih nalivih pojavljajo težave,” je navedel. Pred sunki vetra je dobro okrog bivališč tudi pospraviti, predvsem predmete, ki jih lahko veter odnese, je priporočil.

Zvečer in ponoči bodo padavine v večjem delu države prehodno ponehale. Za sredo pa vremenoslovci napovedujejo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na severu države, so zapisali na Arsu.

Verjetna manjša razlivanja

Kljub ponehanju padavin se bo pretok Drave do noči še povečal. Verjetna bodo manjša razlivanja na običajnih območjih. Drugod po državi se vodnatost počasi zmanjšuje, izraziteje v zahodni polovici države.

Bodo pa ob prehodu neviht z nalivi popoldne reke ponovno naraščale. Možno bo hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov, morda bodo zastajale padavinske vode. Verjetnost za ta pojav bo večja v vzhodni polovici Slovenije.

vodnatost rek
Napovedi visokovodnih razmer v torek, 21. maja (Foto: ARSO)

V sredo bodo pretoki večjih rek v zahodni in vzhodni Sloveniji še zmerno naraščali, drugod pa bodo reke že upadale. Ob krajevnih plohah in nevihtah bodo lahko ponovno narasli posamezni hudourniški vodotoki na severu države.

vodnatost rek
Napovedi visokovodnih razmer v sredo, 22. maja (Foto: ARSO)

Najvišje dnevne temperature se bodo danes gibale od 15 do 23 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči bodo padavine v večjem delu države prehodno ponehale. Za sredo pa vremenoslovci napovedujejo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na severu države, so zapisali na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!