Spremljajte, kako se premikajo padavine: nastajajo močne nevihte z nalivi

Slovenija 21. Maj 202408:14 > 16:24 0 komentarjev
radarska slika
Foto: ARSO/Zajem zaslona

Slovenijo je zajela hladna fronta, na vzhodu države nastanejo močnejše nevihte z nalivi. Agencija za okolje je zaradi tega vzhodno polovico države obarvala oranžno. Spremljajte, kam se premika širok nevihtni pas.

Meteorologi so za danes izdali oranžno opozorilo za vzhod države, saj so zaradi hladne fronte nastale nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra.

V notranjosti Slovenije je sprva pihal vzhodnik, popoldne pa je ob prehodu vremenske fronte zapihal jugozahodni veter. Na vzhodu države nastajajo močnejši nalivi. Skupno naj bi v dobrih šestih urah padlo od 20 do 50 milimetrov dežja, krajevno lahko tudi več. Spremljajte, kako se premikajo padavine.

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!