Vzrok za zrušitev strehe telovadnice neznan, izključeno ni niti kaznivo dejanje

Slovenija 04. Okt 202415:58 1 komentar
Športna dvorana Vrbanska
Foto: Zavod Antona Martina Slomška

Policisti so danes nadaljevali ogled kraja in ugotavljanje okoliščin torkovega porušenja dela strehe Športne dvorane Vrbanska. Vzrok za porušenje še ni znan.

V Mariboru se je v torek popoldne porušilo okoli 300 kvadratnih metrov ravne strehe na telovadnici Športne dvorane Vrbanska. Vzrok za porušenje nekaj dni kasneje še ni znan. Izključeno ni niti kaznivo dejanje. “Danes nadaljujemo ogled kraja in ugotavljanje okoliščin za nastanek tega dogodka, tudi v smeri morebitnega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti,” so danes za STA povedali na Policijski upravi (PU) Maribor.

Po poročanju medijev se je to zgodilo v edine pol ure v dnevu, ko v tem delu športne dvorane ni bilo ljudi. Dvorana je bila zgrajena leta 2008 in sodi k zasebnemu Zavodu Antona Martina Slomška Maribor, ki med drugim obsega vrtec, osnovno šolo in gimnazijo.

Direktor zavoda Andrej Flogie je danes za STA poudaril, da so dvorano redno vzdrževali, zato ne vedo, kaj bi lahko privedlo do porušenja strehe. “Najbrž ni samo enega razloga, ampak se jih je več sestavilo. Kateri so to, pa vam še ne znam povedati,” je dejal.

Potrdil je, da preiskava še poteka. “Vključeni so kriminalistična policija, izvedenci stroke, sodni cenilci. Predali smo jim dokumentacijo o gradnji in upamo, da bodo kmalu prišli do spoznanja, kaj je šlo narobe,” je povedal.

Čimprejšnjega zaključka preiskave si želijo tudi zato, ker zaradi vremenskih vplivov nastaja dodatna škoda na objektu. V času preiskave namreč ne smejo posegati v objekt, kar pomeni, da luknje v strehi ne morejo pokriti, zato deževje uničuje tudi notranjo opremo. “Voda samo teče in se razliva po parketu, ki je zdaj že uničen,” je pojasnil Flogie in dodal, da so tudi sami najeli strokovnjake, da ugotovijo in ocenijo škodo.

Policijski trak
Simbolična fotografija (Foto: Srdjan Živulović/ BOBO)

Policija ocenjuje: škode za okoli pol milijona evrov

Na strehi so v preteklih dnevih opravljali sanacijska dela. Odgovorni projektant za statiko kompleksa Uroš Žvan je za časnik Večer povedal, da sta se porušila dva nosilca strehe. Dela, ki so potekala na strehi, po njegovih izračunih ne bi mogla vplivati na to. “Kar se je zgodilo, se ne bi smelo zgoditi,” je dejal.

Policisti so v prvi oceni škode presodili, da je nastalo za okoli pol milijona evrov škode. V zavodu menijo, da bo številka mnogo višja. “Že samo škoda na 1.200 kvadratnih metrih parketa je skoraj višja od policijske ocene,” je dejal Flogie.

Dodatne stroške bodo imeli tudi z reorganizacijo športnih dejavnosti zavoda, saj bo dvorana do nadaljnjega zaprta. Prav tako ne morejo več računati na prilive od oddaje dvorane zunanjim uporabnikom. “Izpad bo velik. Objekt je bil v uporabi od 7. do 22. ure, dopoldne za šolo, vrtec in gimnazijo, popoldne za dijaški dom. V njem so tudi plesne dvorane, ki jih zdaj ne moremo uporabljati, čeprav niso bile poškodovane. Prostore so uporabljali študenti in drugi za različne aktivnosti, zato je škoda res velika, ne le v materialnem smislu,” je pojasnil direktor.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje