Tretji odmerek cepiva: v UKC Ljubljana ga je prejelo že 15 pacientov

Koronavirus 20. Avg 202113:46 > 14:44 0 komentarjev
Cepljenje proti covidu-19
Borut Živulović/BOBO

S tretjim odmerkom bodo najprej cepljeni tisti z oslabljenim imunskim sistemom, kmalu pa tudi zaposleni v nekaterih dejavnostih, ranljive osebe in vsi starejši od 60 let.

Vlada je danes v nacionalno strategijo cepljenja zoper covid-19 vnesla navodila glede tretjega oziroma poživitvenega odmerka cepiva, je na današnji novinarski konferenci povedal minister z zdravje Janez Poklukar.

Ranljive skupine, nato vsi

Po priporočilu strokovne skupine za cepljenje je tretji odmerek namenjen v prvi vrsti osebam z oslabljenim imunskim sistemom, je dejal minister. Teh je v Sloveniji okoli 2,5 oziroma 3 odstotke prebivalstva.

“Prav gotovo bo v bližnji prihodnosti sledilo cepljenje s tretjim odmerkom najbolj ranljivim skupinam,” je dejal. To so stanovalci domov za starejše, zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu ter vsi starejši od 60 let, je naštel minister.

Nato naj bi se s tretjim odmerkom cepili tudi vsi ostali. “S časom upade koncentracija protiteles, zato pričakujemo v naslednjih dnevih in tednih priporočila stroke, da s tretjim odmerkom cepimo, po vrsti, najprej najbolj ranljive, potem pa tudi vse ostale,” je dejal Poklukar.

Odločitev za tretji odmerek naj bi posamezniki sprejeli skupaj z osebnim zdravnikom, je še povedal. “Ta trenutek je cepiva v Sloveniji dovolj, zato bo tretji odmerek prejel vsak, ki bo želel,” je pojasnil.

V strategiji so na novo določili tudi, da cepljenim po rizičnem stiku z okuženim ni treba v karanteno, je dodal minister.

V UKC Ljubljana 15 pacientov že prejelo tretji odmerek

V ljubljanskem kliničnem centru (UKC Ljubljana) so s tretjim odmerkom doslej cepili 15 oseb. Vsi so bili pacienti kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije. In vsi so prejemali zdravila proti zavračanju organa po transplantaciji.

Za to so se odločili, ker je pet njihovih pacientov covida-19 potrebovalo dolgo hospitalizacijo in visoke odmerke kisika, dva umetno predihavanje, en bolnik pa je umrl, je včeraj poročala TV Slovenija. Po cepljenju s tretjim odmerkom pomembnejših sranskih učinkov niso zaznali.

Vsaj 4 tedne presledka

Po naših informacijah bodo tudi v drugih oddelkih v UKC Ljubljana kmalu začeli s tretjim odmerkom cepiti osebe po presaditvi organa. Tretji odmerek cepiva za te osebe je priporočil že NIJZ. “Minimalen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom naj bo 4 tedne. Praviloma se za tretji odmerek uporabi mRNA cepivo,” piše v priporočilih.

Z mariborskega kliničnega centra so nam sporočili, da doslej s tretjim odmerkom niso cepili še nikogar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!