Za občino Piran prva sezona strogih pravil: koliko kazni so redarji izdali?

Slovenija 16. Sep 202405:15 0 komentarjev
pIRAN
PROFIMEDIA

Za občino Piran je prva turistična sezona, s katero so zaživela nova, veliko bolj stroga pravila obnašanja. Letos je bilo z novim odlokom prepovedano popivanje na javnih mestih, rezervacija mest na plaži z brisačami, redarji pa so prežali na malomarne lastnike psov, ki so s seboj morali imeti vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov in steklenico vode za splakovanje urina. Kako so domačini in obiskovalci nova pravila sprejeli ter koliko kazni so redarji kršiteljem izdali?

Po zgledu nekaterih hrvaških obmorskih mest je vojno malomarnim in nekulturnim turistom ter domačinom letos napovedala tudi občina Piran. Obiskovalcev je namreč vsako leto več, posledično pa so na občini zabeležili tudi več kršitev oziroma nedostojnega vedenja. Ob začetku sezone je zato začel veljati nov odlok, ki bolj natančno določa, kaj je dovoljeno in kaj ne.

Ker so bile ulice polne pasjih iztrebkov, so letos morali lastniki imeti pse ves čas imeti pripete na vrvici, iztrebke za njimi pobrati, urin pa splakniti z vodo. Redarji lahko lastnike od pomladi kadarkoli ustavijo in preverijo, ali obvezno opremo za čiščenje za svojim štirinožnim prijateljem pri sebi imajo. Če je nimajo, jih lahko doleti kazen v višini 250 evrov.

In prav pri pobiranju pasjih iztrebkov in splakovanju površin so na občini v letošnji sezoni opazili največji napredek. “Veseli nas, da velika večina lastnikov psov dosledno upošteva to pravilo,” so pojasnili.

Letos je bilo prepovedano tudi rezerviranje mest na plaži z brisačami in ležalniki. Tudi na tem področju so na občini opazili izboljšanje, saj je bilo rezervacij izrazito manj kot v preteklih letih. Če bi kršitelje zalotili, bi upravljalec oziroma vzdrževalec kopališča brez predhodnega opozorila predmete odstranil, za kar morajo lastniki plačati 50 evrov, poleg tega pa jih po žepu udari še 200-evrska globa.

Plaža
PROFIMEDIA

Ker so ljudje v večini primerov nova pravila spoštovali, redarji kazni niso izrekali. “Naš namen ni bil kaznovanje, temveč spodbujanje odgovornega vedenja, in zdi se, da sta ozaveščanje in nadzor obrodila sadove.”

Po njihovih besedah je pri tem veliko vlogo odigralo ozaveščanje prek medijev in promocijske kampanje Ljubim Piran, Love Piran, ki jo je že pred začetkom turistične sezone izvedlo Javno podjetje Okolje Piran. “Kampanja je vključevala plakate, elektronsko oglaševanje na LED-prikazovalniku na Belvederju ter letake, ki so jih prejeli sobodajalci, hotelirji in gostinci. Naslednje leto bomo še nekoliko doslednejši pri nadzoru.”

Pravila bodo namreč ostala enaka, na piranski občini pa načrtujejo še dodatne ukrepe, da bi ljudje pravila še bolj dosledno upoštevali.

Kaj vse je v Piranu še prepovedano?

Ker so tako imenovani hauba partyji ušli izpod nadzora, so piranski svetniki prepovedali tudi popivanje na javnih površinah zunaj gostinskih lokalov oziroma teras. Kazen za takšno početje je 150 evrov.

Odslej redarji prežijo še na gradbene delavce, ki začnejo delati pred 8. uro, na tiste, ki bodo spali na javnih površinah — denimo na klopeh, podestih, v avtomobilih —, pa tudi na tiste, ki beračijo in vsiljivo prodajajo blago ali storitve.

Ker se je število apartmajev v samem mestu Piran povečalo, lastniki pa eden za drugim na ulico postavljajo mize in stole, kar ovira normalen prehod pešcev, so v Piranu uredili tudi to. Na ulico je prepovedano postavljati različne klopi, mize, stojala za perilo, cvetlična korita in zabojnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!