V Piranu napovedali vojno popivanju na javnih mestih in nevestnim lastnikom psov

Slovenija 25. Apr 202408:51 19 komentarjev
Piran
Piran (Foto: PROFIMEDIA)

Po zgledu nekaterih hrvaških obmorskih mest je vojno malomarnim in nekulturnim turistom ter domačinom napovedala tudi občina Piran. Popivanje na javnih mestih, rezervacije mest na plaži z brisačami in postavljanje miz pred apartmaje je po novem prepovedano. Redarji bodo prežali tudi na nevestne lastnike psov, ki bodo s seboj morali imeti vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov in steklenico vode za splakovanje urina. To bodo tudi preverjali. Katera pravila obnašanja se v Piranu še zaostrujejo in na kaj morate biti pozorni v drugih obalnih občinah? Ter kako močno vas lahko kršitve udarijo po žepu?

“Dovolj bo, če se z mano sprehodite po Piranu in boste takoj razumeli, zakaj smo ta odlok morali sprejeti,” pripoveduje Rok Humar, vodja urada za gospodarstvo in turizem v občini Piran.

Po njegovih besedah je obiskovalcev vsako leto več, posledično pa tudi kršitev oziroma nedostojnega vedenja, “zato smo Piran kot turistično destinacijo morali zaščititi”. Ena glavnih sprememb zadeva lastnike psov. “Nekateri zanje lepo skrbijo in pobirajo iztrebke, velika večina pa tega ne počne,” pravi.

Zato bodo po novem lastniki pse morali ves čas imeti pripete na vrvici, iztrebke za njimi pobrati, urin pa splakniti z vodo. Redarji bodo lahko lastnike kadarkoli ustavili in preverili, ali obvezno opremo za čiščenje za svojim štirinožnim prijateljem pri sebi imajo. Če je ne bodo imeli, jih lahko doleti kazen v višini 250 evrov.

A Humar miri: namen občine ni kaznovanje, temveč ozaveščanje obiskovalcev in krajanov. “Najprej bomo lastnike psov opozarjali. Če ne bomo uspešni, bomo začeli z bolj striktnim nadziranjem pa tudi s kaznovanjem.”

Pasji iztrebek
Foto: PROFIMEDIA

Konec popivanja na javnih površinah in rezervacij na plaži z brisačami

Po besedah Humarja so piranski svetniki za zgled vzeli nekatera hrvaška in španska obmorska mesta, kjer stroga pravila veljajo že dlje časa.

Tako v Piranu ni več dovoljeno rezervirati mesta na plaži z brisačo, ležalnikom, senčnikom ali drugimi predmeti. Slednje bo namreč upravljalec oziroma vzdrževalec kopališča brez predhodnega opozorila odstranil, za kar bodo lastniki morali plačati 50 evrov, poleg tega pa jih bo po žepu udarila še 200-evrska globa.

Ker so tako imenovani hauba partyji ušli izpod nadzora, so piranski svetniki prepovedali tudi popivanje na javnih površinah zunaj gostinskih lokalov oziroma teras. Kazen za takšno početje je 150 evrov. Odslej bodo redarji prežali še na gradbene delavce, ki bodo dela začeli pred 8. uro, tiste, ki bodo spali na javnih površinah — denimo na klopeh, podestih, v avtomobilih — pa tudi na tiste, ki bodo beračili, in vsiljivo prodajali blago ali storitve.

Humar je poudaril, da se je število apartmajev v samem mestu Piran povečalo, lastniki pa eden za drugim na ulico postavljajo mize in stole, kar ovira normalen prehod pešcev. “Zato je po novem na ulico prepovedano tudi postavljanje različnih klopi, miz, stojal za perilo, cvetličnih korit in zabojnikov.”

Kako stroga pravila veljajo v Izoli, Ankaranu in Kopru?

Podobno stroga pravila kot v Piranu že od leta 2021 veljajo v občini Izola. Če za štirinožnim prijateljem ne poberete iztrebka, v strnjenem naselju pa ne splaknete urina, vam redarji lahko izdajo 200-evrsko globo.

Prepovedano je organiziranje piknikov na kopališčih, parkiriščih in drugih javnih površinah, spanje v parkih, na tržnicah in avtobusnih postajah ter sprehajanje po mestnih ulicah v kopalkah. Prav slednje po številu kršitev prednjači.

“Med kršitelji prevladujejo obiskovalci v poletnih mesecih, ki se v večini primerov izgovorijo na nepoznavanje odloka,” pojasnjujejo na občini in dodajajo, da običajno zaleže že opozorilo. Tako kot v Piranu je v Izoli prepovedano uživanje alkoholnih pijač na javnem prostoru.

Na Mestni občini Koper so za N1 pojasnili, da posebnega odloka, ki bi prepovedoval določeno vedenje — na primer hojo v kopalkah po mestnem jedru — nimajo. Določena pravila v Kopru zajema odlok o občinskih cestah in javnih površinah, ki prepoveduje sprehajanje psa in drugih domačih živali brez povodca, hranjenje prostoživečih živali, lomljenje drevja in grmovja, poškodovanje urbane infrastrukture, obešanje plakatov … Vse to lahko vašo denarnico olajša za 200 evrov.

Leta 2022 so medobčinski redarji napisali devet glob, eno pisno opozorilo, nekaj ljudi, ki so hranili živali, pa so ustno opozorili, da tega ne smejo. Lani so redarji zaznali 13 prekrškov, v večini primerov gre za ustavljanje in parkiranje vozil tam, kjer se tega ne sme.

Medtem se boste lahko v Ankaranu obnašali precej bolj sproščeno, saj posebnih pravil, ki bi prepovedovala določeno početje, nimajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje