Za vodjo lekarne v Valdoltri tožilstvo predlaga prepoved opravljanja poklica

Črna kronika 27. Jun 202215:38 0 komentarjev
Ortopedska bolnišnica Valdoltra
Žiga Živulović jr./Bobo

Tožilec je v zaključnih besedah sojenja obtoženim korupcije v zdravstvu za Natašo Faganeli predlagal zaporno in denarno kazen ter prepoved opravljanja poklica. Meni namreč, da je dokazni postopek onkraj razumnega dvoma dokazal, da je Faganeli nedovoljeno prejemala darila v zameno za naročanje točno določenega materiala v bolnišnici Valdoltra.

Tožilec s Specializiranega državnega tožilstva Iztok Krumpak je v današnjem sklepnem delu sojenja na Okrožnem sodišču v Ljubljani sodnemu senatu, ki mu predseduje Dejana Fekonja, predlagal, da Natašo Faganeli spozna za krivo. Predlagal je tri leta in šest mesecev zapora, 40.000 evrov stranske denarne kazni, varnostni ukrep prepovedi opravljanja polica magistre farmacije za obdobje dveh let ter odvzem protipravno pridobljenega premoženja.

Višino predlagane kazni je tožilec utemeljil z besedami, da je korupcija ena največjih nevarnosti za normalno delovanje družbe. Meni tudi, da ni mogoče zaslediti resnih olajševalnih okoliščin, saj da morajo uslužbenci izkazati nekaznovanost pred zaposlitvijo v javnem sektorju. Vidi pa ogromno oteževalnih okoliščin, med katerimi je izpostavil težo kaznivega dejanja, vztrajnost pri dolgoletnem izvrševanju in visokem znesku, ki ga je s tem pridobila. Prav tako je za to vložila veliko naporov za zakrivanje sledi prejemanja podkupnine, ki jo je zahtevala “zgolj in samo v gotovini, kar je težje odkriti”.

Kot je med drugim obrazložil, je Faganeli, ki očitana kazniva dejanja zanika, minimalizirala svojo vlogo v procesu nabave v bolnišnici. Obtožena je namreč vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra in je imela po navedbah tožilca ključno vlogo pri izbiri dobavitelja medicinskega materiala oz. pripomočkov. “To, da je v okviru zaposlitve prejemala podkupnino, njeno dejanje dela še posebej zavržno,” je dodal. Nevarno se mu zdi, če bi poklic opravljala še naprej, zato se tožilcu zdi Natašo Faganeli nujno omejiti s prepovedjo opravljanja poklica.

Da je nedovoljeno prejemala darila, kot pravi tožilec, potrjujejo tudi dokazi, kot so korespondenca po elektronski pošti, zapiski, pa tudi pričevanje Urške Jurkovič, nekdanje direktorice in solastnice podjetja Emporio Medical. To naj bi Faganeli prek Urške Jurkovič in nekdanje komercialistke omenjenega podjetja Jane Šturm od februarja 2008 do decembra 2011 dalo okoli 66.000 evrov podkupnine v gotovini. V letu 2013 pa naj bi od Šturm kot predstavnice podjetja Advanta v gotovini prejela še nekaj manj kot 23.000 evrov.

Med obtoženimi je tako tudi Jana Šturm, a so postopek zoper njo zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja začasno izločili. Ob tem je Krumpak izpostavil, da je Šturm tudi po menjavi delodajalca, torej prek Advante, bolnišnici Valdoltra praktično brez premora nadaljevala dobavo popolnoma na isti način, potekala pa je izključno na “osebni relaciji Šturm-Faganeli”.

Za pravno osebo Advanta tožilstvo zato sodišču predlaga, da jo spozna za kazensko odgovorno nedovoljenega dajanja daril ter ji naloži plačilo denarne kazni v višini 50.000 evrov, odvzem 57.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, pa tudi povrnitev stroškov kazenskega postopka. Slednje predlaga tudi za Faganeli.

Obramba Advante medtem sodišču predlaga, da podjetje oprosti obtožbe. Zagovornik je bil kritičen tudi do tega, da so Šturm izločili iz postopka, sojenje zoper Advanto pa nadaljevali. Po njegovi oceni bi bilo postopek treba izvesti istočasno. “Sodišče se mora opredeliti do ravnanja Šturm, ki je povezano z očitki pravni osebi,” je poudaril.

Nataša Faganeli in njena obramba bosta zaključne besede po napovedih predstavila v sredo. Izrek sodbe je napovedan za 4. julij.

Začetek dogajanja v aferi korupcije v zdravstvu sicer sega v leto 2013, ko so decembra kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. V središču zgodbe se je znašlo podjetje Emporio Medical, za katero tožilstvo meni, da je dajalo darila zdravnikom, ti pa naj bi za protiuslugo še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. Veliko število obtoženih je sodišče razdelilo v več skupin, ki jim je sodilo posebej. Na prvostopenjskem sodišču so bili do zdaj vsi spoznani za krive ter obsojeni na zaporne in denarne kazni. V zadnji skupini je bila poleg obtoženih Faganeli in Advante sprva tudi nekdanja komercialistka v Emporiu Medical, ki je bila pozneje prokuristka v podjetju Advanta, Jana Šturm, a so nato postopek zoper njo zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja izločili. Tožilstvo ji je sicer očitalo nedovoljeno dajanje daril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!