Začel se je festival, ki bo razburkal Mursko Soboto

Kultura 28. Avg 202417:29 0 komentarjev
Foto: Choi Ho Jeong (KR)/Flota/FACEBOOK

Devetnajsti plesni festival Front@ bo po besedah umetniškega vodje festivala Matjaža Fariča z mednarodno plesno produkcijo spet razburkal Mursko Soboto.

Vodja festivala Matjaž Farič je kot poudarek izpostavil nocojšnjo plesno predstavo Gran Bolero španskega koreografa Jesusa Rubia Game in dveh profesionalnih plesnih formacij En – Knap in Zagreb Dance Ensemble.

Po Faričevih besedah bodo obiskovalci na Fronti, ki se bo odvila od danes do sobote, drugi poudarek letošnjega festivala videli zadnji večer. Gre za tri korejska dela, ki so bila izbrana na mednarodnem koreografskem festivalu v Seulu.

“Gre za predstavljanje sodobnega plesa, ki ni tako usmerjen v zahodno kulturo. Velikokrat smo imeli na festivalu Front@ že poudarke, ki niso evropocentristični. To želimo zadržati in s tem pokazati, da je sodobni ples svetovni fenomen in ne del zahodne kulture,” je še povedal Farič.

Kot izjemno predstavo, vredno ogleda, je omenil še drugi dan festivala, ko se bo s predstavo Ageless Genration predstavil koreograf Antona Lahki, ki deluje v Belgiji in je svoje moči združil s srednjeevropskim plesnim gledališčem iz Budimpešte.

Že tretje leto, je dodal, so objavili mednarodni poziv plesnim ustvarjalcem, na katerega se je prijavilo 59 avtorjev iz vsega sveta. Izmed teh so jih izbrali sedem in jih bodo letos predstavili v okviru sekcije Open City.

“Gre pa za dogodek, v katerem si različna plesna dela sledijo v omnibusu eno za drugim v okolju mestnega parka in okolici gradu in tako tvorijo novo celoto, kar omogoča tudi nek drugačen pogled na mesto,” je povedal Farič.

Dodal je, da tudi na letošnjem festivalu niso pozabili na teoretski del. Letos bodo ponudili delavnico tistim udeležencem festivala in ustvarjalcem, ki želijo spoznati načine, kako svoje plesno delo uvrstiti v mednarodni prostor.

“Na plesni delavnici bo Iva Horvat, ki deluje v Barceloni v okviru organizacije Art Republic, govorila na temo o mednarodnih gostovanjih,” je še povedal Farič.

Pred leti je brez premislekov Fronto organiziral prav v Murski Soboti, ne v Ljubljani. Kot razlog je navedel, da je to storil, ker tukaj ljudje nimajo toliko dostopa do tovrstne plesne produkcije.

“Med publiko velja, da je za gledanje sodobnega plesa potrebno imeti neko predizobrazbo. A to ne drži,” je še menil Farič in dodal, da sodobni ples deluje na neverbalni ravni: “Razumevanje gibanja je neka prvinska veščina, ki jo obvladamo vsi,” je zaključil Farič.

19. Festival Front@ organizira Flota iz Murske Sobote v sodelovanju z zavodom Flota iz Ljubljane in v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota, Zavodom Bunker iz Ljubljane in v sodelovanju z mednarodno mrežo Beyond Front@.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!