Začetek reforme za deinstitucionalizacijo v socialnem varstvu načrtovan za letos

Slovenija 22. Avg 202421:46 0 komentarjev
Ministrstvo za solidarno prihodnost
Egon Parteli/N1

Vlada je sprejela odgovor na poziv Varuha človekovih pravic za vzpostavitev celovitega procesa deinstitucionalizacije v socialnem varstvu in ga bo poslala v državni zbor. Ministrstvo za solidarno prihodnost načrtuje izvedbo reforme na področju deinstitucionalizacije za obdobje med letoma 2024 in 2034, so sporočili po seji vlade.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost, pristojnem za področje deinstitucionalizacije v socialnem varstvu, se zavedajo pomena deinstitucionalizacije in se strinjajo, da proces deinstitucionalizacije teče počasi, so zapisali. Hkrati pa so opozorili, da se je treba zavedati, da gre za dolgotrajen proces, ki mora biti osredotočen na potrebe posameznika, njegovo varnost in dobrobit.

Dodali so, da načrtujejo izvedbo reforme, ki temelji tudi na skupnih evropskih smernicah za prehod iz institucionalne v skupnostno oskrbo in smernicah Združenih narodov za deinstitucionalizacijo ter konvenciji o pravicah invalidov, kjer je poudarjeno, da imajo vsi ljudje pravico do bivanja v skupnosti.

“Konkretni ukrepi s področja deinstitucionalizacije bodo opredeljeni v prvem akcijskem načrtu za implementacijo zavez, ki bo pripravljen v prvi polovici leta 2025,” so sporočili. Ministrstvo bo za zagon reforme v naslednjih štirih letih imelo na voljo 23 milijonov evrov evropskih sredstev.

V začetku leta 2025 načrtujejo vstop prvega zavoda v proces preobrazbe, sledili pa bodo drugi zavodi, so še sporočili po seji vlade.

Konec maja je varuh človekovih pravic Peter Svetina na posvetu v Novi Gorici dejal, da je po več desetletjih čas, ko mora država narediti korak v smeri deinstitucionalizacije in skupnostne skrbi. Pri varuhu pa so vlado k ureditvi deinstitucionalizacije v socialnem varstvu pozvali v začetku junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!