Zadnja anketa: kakšno podporo imajo zakoni, o katerih bomo odločali v nedeljo

Slovenija 25. Nov 202220:33 2 komentarja
referendum
Žiga Živulović jr./BOBO

Javnomnenjska raziskava Valicona za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) kaže, da je za noveli zakonov o RTVS in o dolgotrajni oskrbi velika verjetnost, da ju bodo volivke in volivci na nedeljskem referendumu potrdili. Manj gotova je podpora noveli zakona o vladi.

Pri najbolj verjetni, 40-odstotni udeležbi so na Valiconu izmerili, da bi za novelo zakona o RTVS 58 odstotkov ljudi, proti 39 odstotkov, trije odstotki tistih, ki v nedeljo nameravajo glasovati, pa so neopredeljeni. Spremembo zakona o dolgotrajni oskrbi bi podprlo 59 odstotkov vprašanih, proti njemu bi glasovalo 36 odstotkov, neopredeljenih pa je pet odstotkov. Spremembo zakona o vladi pa bi podprlo 51 odstotkov anketirancev, proti se je izreklo 44 odstotkov, neopredeljenih pa je še pet odstotkov.

Brez upoštevanja neopredeljenih volivk in volivcev bi novelo zakona o RTVS tako podprlo 60 odstotkov vprašanih, zakon o dolgotrajni oskrbi 62 odstotkov, zakon o vladi pa 53 odstotkov. “To pomeni, da lahko z veliko verjetnostjo napovemo, da bosta zakona o RTVS in dolgotrajni oskrbi na referendumu potrjena, za zakon o vladi pa je rezultat ob upoštevanju intervala zaupanja in deleža neopredeljenih preblizu, da bi lahko podali napoved,” oceno Valicona povzemajo na portalu MMC.

Da se bodo nedeljskega glasovanja zagotovo udeležili, je sicer odgovorilo blizu 46 odstotkov vprašanih, dodatnih 18 odstotkov pa jih je dejalo, da se bodo referendumov udeležili zelo verjetno. Na Valiconu ob tem poudarjajo, da iz podobnih preteklih primerov vedo, da so te napovedi pri referendumih običajno precenjene.

Po izračunu verjetnosti udeležbe na Valiconu sicer napovedujejo, da se bo v nedeljo glasovanja udeležilo med 40 in 45 odstotki volilnih upravičencev.

Raziskavo je Valicon izvedel med 22. in 25. novembrom na vzorcu 1653 polnoletnih oseb na spletnem panelu anketirancev Jazvem.si.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje