Zadnja napoved: kdaj bi lahko vročina popustila in kateri rekordi so ogroženi?

Slovenija 13. Jul 202415:06 0 komentarjev
Vreme, Sonce, vroče
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Povprečne dnevne temperature v Ljubljani se že bližajo 30 stopinjam Celzija, kar je za ta del sveta precej neobičajno. Koliko časa bo ta naporni vročinski val še trajal, kje bo najbolj vroče, kdaj bodo spet možne nevihte in zakaj meteorološki modeli niso mogli predvideti petkovih neurij? O tem z vremenoslovcem z agencije za okolje Blažem Šterom.

Vročinski val, ki v večjem delu Slovenije traja že od začetka tedna, bo sodeč po najnovejših napovedih lahko postregel z nekaj rekordi.

Tropske noči, ko najnižja temperatura ne pade pod 20 stopinj Celzija, se vrstijo ena za drugo, tudi v krajih, kjer jih niso najbolj vajeni. Dnevna povprečna temperatura pa se v Ljubljani že približuje 30 stopinjam, kar se lepo vidi na spodnjem grafu (zelena črta).

Petkova nevihta jo je za en dan obrnila navzdol, a bo spet naraščala. Zadnjo resnejšo ohladitev in občutno podpovprečne temperature smo imeli pred enim mesecem.

Povprečna temperatura, Ljubljana
Vir: Arso

Dnevna povprečna temperatura je v prestolnici v zadnjih 30 dneh znašala 22,9 stopinje Celzija, kar je 2,9 stopinje nad povprečjem v letih 1981–2010. Kot je razvidno iz poteka zelene črte, je bila povprečna temperatura v Ljubljani letos že večkrat nad najvišjimi izmerjenimi v tistem obdobju.

Pomemben dejavnik pri tem je tudi pozidava mesta, več o tem pa v člankih iz rubrike Poglobljeno, kjer so merili vroče točke v prestolnici in raziskovali vpliv mestnih dreves na temperature.

Definicija vročinskega vala

Vsaj trije zaporedni dnevi s povprečno dnevno temperaturo 24 stopinj Celzija ali več – po nižinah v notranjosti Slovenije – oziroma vsaj 26 stopinj na Primorskem.

“V četrtek je bila povprečna temperatura v Ljubljani že 28,2 stopinje Celzija, v prvi polovici tedna pa 25 do 27 stopinj,” za N1 graf komentira meteorolog agencije za okolje (Arso) Blaž Šter. Opozori, da je bila povprečna temperatura 30 stopinj v prestolnici v preteklosti že presežena, in sicer 23. julija 2022. “Smo pa tokrat spet zelo blizu,” še doda.

Morje ob slovenski obali je mejo 30 stopinj že preseglo, v petek je bilo blizu 30,5 stopinje Celzija in bo sodeč po napovedih hidrologov z Arsa v teh dneh doseglo rekordno temperaturo 31,1 stopinje, izmerjeno 17. julija 2010.

Plaža, Krk, pes
Foto: Nik Rovan/Bobo

Posebnost tokratnega vročinskega vala je visoka vlažnost zraka, kar čutimo kot neznosno soparo. Tudi zato noči ostajajo tako tople, vročina pa spominja na tisto v krajih s pravim vlažnim tropskim ali subtropskim podnebjem.

“Zelo vroče bo še ves teden”

Pravega olajšanja pa ni na vidiku, saj bo po besedah Blaža Štera zelo vroče še ves prihodnji teden. Sobota bo v notranjosti Slovenije, zlasti na severovzhodu, še lahko v znamenju neviht, nato pa naj bi bilo nekaj dni zatišja, zrak bo bolj suh, noči zato malo bolj sveže, sončno bo in vsak dan bolj vroče, napovedujejo na Arsu.

V torek bo v večjem delu Slovenije že okoli 35 stopinj Celzija, ponekod tudi več. Nato pa bo v drugi polovici tedna najhujša vročina vztrajala predvsem na Primorskem, kjer bo nekaj burje in okoli 36 stopinj, pojasnjuje Šter.

Drugod bo od srede naprej nekaj stopinj manj, a se bo vlažnost zraka spet začela poviševati, prav tako verjetnost za popoldanske plohe in nevihte v severni in severovzhodni Sloveniji. Tudi noči bodo spet bolj tople, marsikje tropske. Še bolj vroče bo v teh dneh na Balkanu in v vzhodni Evropi, kjer bodo temperature presegle 40 stopinj Celzija.

Nezanesljivi modeli

Nekateri meteorološki modeli so za prihodnjo nedeljo nakazovali možnost prihoda osvežitve z nekaj padavinami in konec vročinskega vala, a je za resno napoved po Šterovih besedah za zdaj še predaleč in je zaradi negotovih izračunov ostal previden.

Nezanesljivost modelov se je denimo pokazala v petek, ko nobeden od njih še dan prej ni predvidel obsežnih nevihtnih sistemov, ki sta se pomikala čez Slovenijo – eden je nastal nad osrednjim delom države, drugi pa nas je oslabljen dosegel iz Italije.

Kot nam je še razložil meteorolog, modeli, ki so v uporabi, ne morejo natančno predvideti moči posamezne nevihte, niti ne točnega časa ali kraja njenega nastanka. To vse pa poleg drugih pomembnih dejavnikov potem tudi vpliva na njeno nadaljnjo pot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!