Zadnja napoved: meteorolog razkriva, kakšno bo vreme

Slovenija 15. Sep 202412:30 0 komentarjev
Vreme
Foto: PROFIMEDIA

Konec tedna smo bili priča burnemu vremenskemu dogajanju. Po četrtkovem prehodu hladne fronte, ki je s seboj prinesla obilne padavine z nevihtami, nalivi in nižjimi temperaturami, je včeraj pihal okrepljen veter severnih smeri oziroma karavanški fen, ki bo vztrajal vse do današnjega večera. Kaj lahko pričakujemo v novem tednu in ali bo oblačnost z nizkimi temperaturami še vztrajala? Vremensko napoved za prihodnje dni je za N1 predstavil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Anže Medved.

Če smo še v sredo uživali v poletnih temperaturah, soncu in kratkih rokavih, smo bili v četrtek priča intenzivnemu uvodu v jesen. Ob prehodu hladne fronte so namreč Slovenijo zajele obilne padavine z nalivi. Vreme se je petek nekoliko umirilo, včeraj pa je v Sloveniji nevšečnosti povzročil veter severne smeri oziroma karavanški fen, ki je v višjih predelih države presegel hitrost 100 kilometrov na uro.

Vremenska slika kaže, da sta nad staro celino trenutno dva izrazita vremenska sistema. Nad zahodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, ki od severozahoda proti Alpam pošilja zelo hladen zrak, nad delom srednje in vzhodne Evrope ter Balkanom pa še vedno vztraja ciklon Boris. “Ciklonsko območje se vrti kot vrtavka, malo opleta levo malo desno. K nam od severovzhoda oziroma vzhoda priteka vlažen zrak,” je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Anže Medved.

Med vremenskima sistemoma so Alpe, ki delujejo kot pregrada. “Na severni strani Alp zaradi zelo močnih severnih vetrov, ki se združijo od anticiklona in ciklona, nastajajo obilne padavine, po vrhovih Alp tudi sneži. Ko ta zrak pride na našo stran, se spušča in suši, tako da večino padavin prestrežejo Alpe. Ker pa so v vzhodni polovici države vrhovi bistveno nižji kot na zahodni polovici, je na vzhodu zato več padavin, je razložil vremenoslovec.

Arso izdal opozorilo

Čeprav močnejših padavin ob prehodu Borisa pri nas ni bilo, nam vreme vseeno ni najbolj naklonjeno. Tudi danes namreč v predelih Sloveniji piha močan veter severnih smeri, ki bo pod Karavankami, Kamniško-Savinjskimi Alpami in na severovzhodu države vztrajal do večera. Dopoldne so po nižinah najmočnejši sunek izmerili na meteorološki postaji Letališče Lesce. Dosegel je 71 kilometrov na uro. V sredogorju in visokogorju pa sunki dosegajo in presegajo hitrosti 100 kilometrov na uro.

Zaradi močnega vetra je Arso tudi za danes izdal vremenska opozorila, ki veljajo do večera. Severozahod in severovzhod države je obarval v oranžno vremensko opozorilo, osrednjo in jugovzhodno Slovenijo pa rumeno. “V severni polovici Slovenije – na višje izpostavljenih legah – bodo sunki vetra presegali 70 kilometrov na uro, v visokogorju tudi 100,” je za N1 dejal dežurni prognostik Medved. Veter bo sicer čez dan počasi slabel, v noči na ponedeljek pa bo v večjem delu države ponehal. Na severovzhodu in severu lahko še piha, a ne tako sunkovito.

Arso opozorilo
Foto: Arso

Jutri spet deževno

Večji del prihodnjega tedna bo po besedah Medveda še vedno v znamenju oblačnega vremena. Kot je dejal, se bo tu in tam oblačnost trgala, kakšen dan se bo tudi malo zjasnilo, večinoma pa bo šlo, kot je povedal vremenoslovec, še naprej “za igro med bolj oblačnim vremenom in rahlimi padavinami”.

“Jutri se bo veter sprva res umiril, popoldne se bo oblačnost od severa in severozahoda spet povečala. Padavine bodo ponovno zajele večji del Slovenije, ob tem še lahko zapiha okrepljen veter severnih smeri, ki pa v sunkih v primerjavi z včeraj in danes ne bo tako močan,” je dodal Medved. V noči na torek bo na Primorskem pihala burja. Najnižje jutranje temperature bodo jutri od 5 do 10, v Zgornjesavski dolini in na planotah Notranjske okoli 2, najvišje dnevne od 13 do 18, na Primorskem okoli 22 stopinj Celzija.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo še občasno rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. V noči na sredo se bo nekoliko zjasnilo, a se bo čez dan od juga spet oblačilo. Pojavljale se bodo občasne rahle padavine. Na Primorskem bo še pihala šibka do zmerna burja burja.

Naslednji konec tedna sončno

V četrtek in petek bo po napovedih Arsa na vreme pri nas še vedno vplivalo odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka. Od sobote dalje pa se bo nad naše kraje razširilo območje visokega zračnega tlaka. V ponedeljek bo v zahodnem Sredozemlju nastal ciklon in se v torek predvidoma premaknil nad Genovski zaliv, a je napoved še negotova.

V četrtek in sprva v petek bo oblačno in deževno. V petek bodo padavine postopno ponehale, delno se bo zjasnilo. Od sobote do vključno ponedeljka bo sončno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. V torek se bo spet nekoliko pooblačilo, možen bo rahel dež. Iz dneva v dan bo spet nekoliko topleje. “Temperature bodo ob koncu tedna šle navzgor, v notranjosti pričakujemo okoli 20 stopinj Celzija, na Primorskem pa tam okoli 22 oziroma 23 stopinj Celzija,” je za N1 še povedal meteorolog Medved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!