Zagon delovnih skupin za davke in odpravo birokratskih ovir v gospodarstvu

Gospodarstvo 26. Jan 202413:57 0 komentarjev
Moški plačuje račun z bančno kartico
Foto: PROFIMEDIA

Prihodnji teden bosta začeli delovati delovni skupini za pripravo davčne reforme in odpravljanje administrativnih ovir v gospodarstvu, o katerih so se vlada in gospodarska združenja dogovorili na srečanju minuli teden, so sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.

Delovna skupina za odpravljanje administrativnih obremenitev v gospodarstvu se bo najprej posvetila analizi izvajanja zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je v delu gospodarstva in javnosti zaradi bolj doslednih zahtev po evidentiranju delovnega časa povzročil veliko nezadovoljstva.

Skupino z 11 člani bo vodil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Med njimi bo pet predstavnikov vlade in šest predstavnikov gospodarstva. Na strani gospodarstva bo po napovedih iz minulega tedna koordinacijsko vlogo igral generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger.

Skupino za pripravo davčne reforme pa bo vodila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Katja Božič. Skupina, ki bo po napovedih v prvi fazi strokovne narave, bo najprej izvedla analizo davčnih obremenitev. Njen končni cilj je pripraviti pregled možnih davčnih ukrepov, ki bodo gospodarstvu omogočili boljšo konkurenčnost.

Dodatnih podrobnosti o sestavi skupine v kabinetu predsednika vlade niso razkrili, so pa predstavniki gospodarstva minuli teden povedali, da bo z njihove strani vodilno vlogo v skupini igral vodja analitske službe na Gospodarski zbornici Slovenije Bojan Ivanc.

“Posvetovalne skupine so izraz zavezanosti k sodelovanju in dialogu, ki sta ključna za ustvarjanje uspešnih rešitev v dinamičnem gospodarskem okolju,” so ob objavi začetka dela delovnih skupin še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Odnosi med trenutno vlado in gospodarstvom so že praktično ves mandat napeti. Ob nekaterih že sprejetih in napovedanih dodatnih obremenitvah z davki in prispevki so gospodarstvo še posebej razburile spremembe delovne zakonodaje, velika in energetsko intenzivna podjetja so bila nezadovoljna tudi z ukrepi za blažitev energetske draginje. Reprezentativna gospodarska združenja so zaradi nezadovoljstva s potekom socialnega dialoga julija lani izstopila iz Ekonomsko-socialnega sveta.

Delodajalske organizacije pripravljene na sodelovanje

Reprezentativne delodajalske organizacije (GZS, OZS, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) so v sporočilu za javnost danes pozdravile pripravljenost vlade za sodelovanje z gospodarstvom pri pripravi strokovnih izhodišč za davčno reformo in pri odpravi administrativnih ovir.

Kot so v imenu omenjenih združenj sporočili iz OZS, so delodajalske organizacije na premierja Goloba in ministra za finance Klemna Boštjančiča že naslovile pobudo, da predvsem delovna skupina za področje davkov začne svoje delo čim prej. Ob tem zagotavljajo strokovno in konstruktivno sodelovanje, hkrati pa pričakujejo, da v času strokovnega dela te skupine ne bo prišlo do dodatnih obremenitev, tako za državljane kot za gospodarstvo.

Delodajalske organizacije zagotavljajo, da so v zadnjem tednu izvedle potrebne aktivnosti glede sodelovanja v strokovni delovni skupini. Posredovale so, kot so zapisali v OZS, tudi že bistvene vsebinske vidike glede predvidene davčne reforme, pa tudi organizacijsko-tehnične vidike za uspešno strokovno delo delovne skupine.

Delodajalci pri tem poudarjajo, da morajo biti predmet analize in predlogov davčne reforme tako davki kot socialni prispevki ter tudi ostale obremenitve, ki se jih ne da neposredno ovrednotiti, temveč le oceniti. Poleg tega je treba po njihovem prepričanju opredeliti cilj delovanja delovne skupine, ki mora biti iskanje predlogov za spremembo davčnega sistema, ki bo generator gospodarske rasti in ne bo negativno vplival na potrošnjo gospodinjstev, hkrati pa bo omogočal tudi fiskalno vzdržnost, brez dodatnih obremenitev gospodarstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!