Zakaj je bil Anže Logar tajna priča na preiskovalni komisiji Mojce Šetinc Pašek?

Slovenija 10. Mar 202316:14 2 komentarja
Logar tajno zaslišanje
N1

V državnem zboru smo danes naključno opazili, da so se proti "tihi sobi" napotili najprej člani preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, takoj za njimi pa še poslanec SDS Anže Logar. Ko smo preverili, zakaj so se sestali v "tihi sobi" in kaj je tam počel Logar, saj SDS članov v tej preiskovalni komisiji sploh nima, se je izkazalo, da je bil Logar pred komisijo povabljen kot tajna priča. Zakaj?

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja SDS, je nameravala na današnji seji, ki se je začela ob 12. uri, kot pričo zaslišati poslanca SDS Zorana Mojškerca. Vendar je ta komisijo obvestil, da se zaradi službene poti v tujino  – v okviru stalne delegacije državnega zbora se udeležuje srečanja Interparlamentarne unije v Bahrainu – seje ne more udeležiti.

Člani preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, pa so se začeli zbirati že uro pred napovedano sejo. Kot smo naključno opazili v državnem zboru, niso hodili v malo dvorano na Tomšičevi, kjer je bilo predvideno zaslišanje Mojškerca, temveč v parlamentarno “tiho sobo”, ki se nahaja v kleti zgradbe. Kmalu za člani preiskovalne komisije pa se je proti “tihi sobi” odpravil še poslanec SDS Anže Logar, ki ni član te preiskovalne komisije.

Spomnimo, da SDS v preiskovalni komisiji, ki preiskuje sume njenega nezakonitega financiranja, svojih članov sploh nima. Ko sta bila namreč Žan Mahnič in Janez Magyar imenovana za priči, jima je prenehalo članstvo v tej komisiji, poslanska skupina SDS pa novih članov vanjo ni predlagala.

V “tihi sobi” državnega zbora se sicer odvijajo pred javnostjo zaprte seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, namenjena pa je tudi zaslišanju tistih prič, katerih identitete ne želijo razkriti. Mojco Šetinc Pašek smo vprašali, zakaj se je komisija tokrat sestala v “tihi sobi” in zakaj se je seje udeležil poslanec Logar. Je bil morda povabljen kot tajna priča?

Odgovorila nam je, da je komisija na današnjih zasedanjih izvajala dokaze. “Priče se določajo v skladu z interesi preiskave in je zato posamični dokazni sklep označen z ustrezno stopnjo tajnosti. Temu primerno se izvede tudi seja preiskovalne komisije, na kateri je priča zaslišana. Ne morem potrditi, ali smo za pričo določili in zaslišali poslanskega kolega Anžeta Logarja,” je navedla. Iz njenega odgovora je mogoče sklepati, da je bil Logar zaslišan kot tajna priča, da to drži, pa so nam potrdili tudi nekateri naši viri iz poslanskih vrst.

Na vprašanje, kdaj se preiskovalna komisija odloči, da priči podeli status tajne priče, je Šetinc Pašek odgovorila, da je to odvisno od podatkov, ki bi jih lahko priča razkrila in so označeni s stopnjo tajnosti. Kot drugi možni razlog pa je navedla interes preiskave, da se s prikritjem identitete pričo zaščiti pred morebitnim šikaniranjem.

Mojca Pašek Šetinc
Žiga Živulović/BOBO

Predsednico komisije smo vprašali tudi, kaj so člani komisije spraševali Logarja in ali je bilo njegovo zaslišanje povezano z načrtovanim zaslišanjem poslanca SDS Mojškerca, a nam na to ni odgovorila.

Po naših informacijah naj bi sicer Mojškerca kot pričo povabili (tudi) zaradi nekaterih storitev, ki jih je njegovo nekdanje podjetje Geopolar (lastnik in direktor je bil do maja lani) izvedlo za ljubljanski svetniški klub SDS, plačala pa jih je ljubljanska mestna občina. Kot je znano, pa je bil Logar v preteklosti ljubljanski mestni svetnik in predsednik ljubljanskega odbora SDS.

Iz aplikacije Erar je razvidno, da je Mestna občina Ljubljana od leta 2019 do leta 2022 podjetju Geopolar nakazala dobrih 41.000 evrov. V kabinetu župana Zorana Jankovića so nam povedali, da je bil denar namenjen za seminarje o komuniciranju, ki jih je omenjeno podjetje izvedlo za svetniški klub SDS. Pri tem so izpostavili tudi naslove nekaterih seminarjev:  Sodobna orodja in tehnike komuniciranja, Krizno komuniciranje ter Komuniciranje z državljani in javnostjo.

Mojca Šetinc Pašek je navedla, da vprašanj, ki jih bodo zastavili Mojškercu, ne morejo vnaprej razkriti. “Lahko pa potrdim, da je iz predmeta preiskave razvidno, da je tudi podjetje Geopolar, katerega lastnik je bil poslanec Zoran Mojškerc, del naše preiskave. Potrdim lahko tudi to, da pri podjetju Geopolar, tako kot pri mnogih drugih v predmetu preiskave navedenih poslovnih subjektih, preiskujemo vse povezave, vse osebe, vpletene v poslovanje, posle in poti financiranja zlasti z državnimi in  lokalnimi javnimi subjekti, torej tudi v zvezi z Mestno občino Ljubljana,” je še navedla Šetinc Pašek.

Ob tem je dodala, da več glede na zakon in poslovnik o parlamentarni preiskavi ter zaradi interesa preiskave ne more odgovoriti. Po navedbah nekaterih naših virov pa bi utegnilo člane komisije zanimati tudi Logarjevo lastništvo delnic Nove24TV, ki se jih je sicer znebil tik pred vstopom v kampanjo za predsednika republike.

Logar današnjega zaslišanja na seji preiskovalne komisije ne želi komentirati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje