Zakaj planinci, ki so obtičali v Krmi, ob slabi napovedi niso odpovedali izleta?

Slovenija 20. Jul 202311:58 > 13:16 2 komentarja
GRS Mojstrana
Gorska reševalna zveza Slovenije/FACEBOOK

120 planincev je v noči na četrtek zaradi podrtega drevja na cesti ostalo ujetih v Kovinarski koči v Krmi pod Triglavom. Med njimi so bili tudi slepi in slabovidni, ki so se vračali z vzpona na Triglav. A zakaj so se tja odpravili, če so bile nevihte napovedane že od začetka tedna? Kot je za N1 pojasnil Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, ki je bila ena od organizatoric izleta, so se na Triglav in nazaj odpravili še pred besnenjem nevihte, ta jih je nepripravljene ujela, ko so pohod že praktično zaključili.

V noči na četrtek je po hudem neurju 120 ljudi ostalo ujetih v Kovinarski koči v Krmi. Med njimi so tudi slepe in slabovidne osebe s spremljevalci. Koča je bila njihov zadnji postanek na poti s Triglava, a zaradi dreves, ki so se podrla na cesto, planinci niso mogli vrniti domov, prav tako zaradi neprevozne ceste do njih niso mogli avtobusi.

Reševalcem gorske reševalne službe Mojstrana se je sinoči uspelo prebiti skozi podrto drevje, da so planincem odnesli nekaj hrane in drugih potrebščin, da so lažje preživeli noč. Z njimi je vse v redu: so na varnem, imajo hrano in streho nad glavo, je za N1 zagotovil gorski reševalec Matjaž Šerkezi, ki je tudi strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, soorganizatorke izleta slepih in slabovidnih na Triglav. Da je ta poteza ob že vnaprej znani vremenski napovedi nenavadna, je za N1 povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, prognostik agencije za okolje Brane Gregorčič pa je odločitev označil za ignorantsko. “Gre za ogrožanje življenj.”

Zakaj so šli torej planinci v torek in sredo, ko so nad Slovenijo divjale nevihte in je bilo izdano celo rdeče opozorilo, na Triglav? Zakaj izleta niso odpovedali?

Šerkezi: Vse so naredili prav

Kot je za N1 pojasnil Šerkezi, je bila napoved pred tem, ko so se v torek odpravili na pot, za pohod v gore primerna. “Vse so naredili prav,” je dejal in dodal, da so poleti v gorah nevihte napovedane “ves čas, to je čisto normalno”. Kot neprestano opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije, se planinci nevihtam izognejo tako, da se na pot odpravijo dovolj zgodaj zjutraj, da ob morebitnem poslabšanju vremena z gore že varno sestopijo.

To se je zgodilo tudi v primeru slabovidnih planincev, saj niso ostali ujeti na poti z gore, temveč jih je ujma presenetila v dolini, ko so pohod že zaključili. Pot na Triglav in nazaj je potekala brez težav, je poudaril Šerkezi, prav tako jih je spremljalo zadostno število gorskih vodnikov in reševalcev.

Težava je nastala v dolini, ker avtobus, ki bi jih moral odpeljati domov, zaradi podrtega drevja ni mogel ponje. Da bodo ujme tako hude, da bodo podirale drevesa, po Šerkezijevih besedah niso mogli predvideti. Sicer pa razmere, v katerih so se znašli, same po sebi niso bile nevarne, temveč je bila težava, da je v koči ostalo tako veliko gostov, da jim je zmanjkalo hrane. Ostalih težav niso imeli, je zagotovil gorski reševalec.

Prespali so v koči, večinoma na klopeh. Danes zjutraj pa so za tri, ki so bili bolni oziroma so imeli nujno stanje, zagotovili prevoz s helikopterjem.

Kranjskogorski gasilci so se nekaj čez 10. uro ob pomoči gozdarjev in podjetij s težko gradbeno mehanizacijo uspeli prebiti do Krme. Uspelo jim je zagotoviti tolikšno prevoznost ceste, da so lahko uspešno evakuirali ujete pohodnike. Poškodovan ni bil nihče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje