Zapore, ovire, zamude: država bo Železnicam povrnila 3,7 milijona evrov stroškov

Slovenija 19. Dec 202318:47 0 komentarjev
Slovenske železnice
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi ovir in zapor, ki jih letos povzročajo obsežne državne investicije na železniškem omrežju, bo država Slovenskim železnicam povrnila nekaj manj kot 3,7 milijona evrov dodatnih stroškov.

Država bo družbi SŽ-Potniški promet za povračilo dodatnih stroškov, do katerih letos prihaja zaradi ovir, ki jih povzročajo investicije na železniškem omrežju, iz proračuna namenila nekaj manj kot 3,7 milijona evrov, je razvidno iz odločitve vlade na današnjih sejah vladnih odborov.

Vlada je namreč dopolnila načrt razvojnih programov za obdobje 2023-2026 s projektom Nadomestila zaradi ovir v prometu na javni železniški infrastrukturi v 2023.

Prevoz potnikov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu zagotavlja država kot javno dobrino obvezne gospodarske javne službe v obsegu, ki jo določa prometna politika na področju javnega potniškega prometa.

Vlada je pogodbo o izvajanju obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu za obdobje od 2017 do 2031 sklenila marca 2017, z njo pa se SŽ-Potniški promet obvezuje, da bo v skladu z veljavnim voznim redom na železniškem omrežju prepeljal potnike varno, udobno in pravočasno.

A v zadnjih letih država na železniškem omrežju izvaja številne velike investicije v nadgradnjo, v času del pa so za zagotavljanje varnega odvijanja prometa uvedene zapore ali počasne vožnje, ki predstavljajo oviro v prometu, prevozniku dodatne stroške, potnikom pa nevšečnosti.

Stroški teh ovir po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo niso upoštevani v okviru rednega izvajanja obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov, sredstva za povračilo stroškov prevozniku pa povrne neposredno investitor, torej država, skladno z določili aneksa k omenjeni pogodbi.

V nadomestilo stroškov ovir v prometu so vključeni dejanski stroški izvedbe nadomestnih avtobusnih prevozov in drugi stroški, ki so prevozniku nastali zaradi dodatnih zaposlitev osebja za izvajanje dodatnih storitev vleke in tehnično vagonske dejavnosti.

Za leto 2023 so ti stroški za SŽ-Potniški promet ocenjeni v skupni višini 3,67 milijona evrov. Glede na danes potrjeni vladni sklep so v tem letu predvidena izplačila v višini 3,36 milijona evrov, preostanek pa bo izplačan v letu 2024.

Sredstva za pokrivanje obveznosti bo direkcija za infrastrukturo zagotovila s prerazporeditvijo sredstev s projekta vzdrževalna dela v javno korist in investicije na javni železniški infrastrukturi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!