Zaradi intenzivnih padavin morajo ponekod v Savinjski dolini prekuhavati vodo

Slovenija 12. Sep 202420:43 0 komentarjev
Voda iz pipe
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi obsežnih in intenzivnih padavin je v več občinah v Savinjski dolini onesnažen vodni vir. Domačini naj vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavajo.

Zaradi intenzivnega deževja za območje javnega vodovoda Žalec velja preventivni ukrep prekuhavanja pitne vode, so sporočili iz javnega komunalnega podjetja Žalec.

Ta ukrep velja za naselja: Tabor, Pondor, Kapla, Gomilsko, Poljče, Trnava, Šmatevž, Kaplja vas, Dolenja vas, Orla vas, Latkova vas, Prebold, Ojstriška vas, Grajska vas, Sv. Lovrenc, Tešova in Jeronim. Zapisali so, da je treba zaradi zakalitve vodnega vira vodo pred uporabo za prehrambne namene prekuhati. Ukrep velja do preklica.

Navodila o prekuhavanju vode

Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode.

S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo, piše na strani Nacionalnega inštituta javno zdravje (NIJZ).

Vodo prekuhavajte v čisti kuhinjski posodi, ki ste jo pred tem oprali z detergentom in vodo.

Ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na mikroorganizme spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je čas vretja najboljše podaljšati. Zaradi večje varnosti je priporočeno, da voda vre tri minute. Na tak način se uničijo oziroma inaktivirajo vegetativne oblike zdravju škodljivih bakterij, virusi, ciste giardiae in kriptosporidiji.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja že prekuhane vode je najbolje, da ta ostane v isti posodi, v kateri ste jo prekuhali. Hranite jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi.

Vrela voda
Foto: PROFIMEDIA

Tako pripravljeno vodo lahko za pitje in pripravo hrane uporabljate 24 ur, izjemoma do 48 ur, piše na NIJZ.

Če je voda motna, morate med prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežete tako, da z vodo pretočite skozi več plasti čiste prelikane tkanine ali pa skozi čist papirnat filter – filter za kavo.

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čajev ali drugih napitkov. Vodo pa lahko zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!