Zasebni zdravniki in zobozdravniki: Po odstopu ministra smo spet na začetku

Slovenija 10. Jul 202313:00 5 komentarjev
Zdravniška halja
Fotografija je simbolična. (foto: Denis Sadiković/N1)

Po odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje Zbornica zdravstvene in babiške nege pričakuje nadaljevanje dejavnosti za zdravstveno reformo. Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov medtem ocenjuje, da jih je njegov odstop vrnil na začetek.

Od ministra, ki bo nasledil Danijela Bešiča Loredana, v Zbornici zdravstvene in babiške nege želijo, da bo sprejel kadrovske standarde in normative za področje zdravstvene nege in babištva. Ti morajo po njihovih besedah temeljiti na bolnikovih potrebah. Sprejeti jih je treba predvsem zato, da bodo lahko na osnovi pacientovih potreb ustrezno načrtovali in izobrazili kadre, ki jih nujno potrebujejo za kakovostno zdravstveno oskrbo pacientov, so dodali.

Poleg tega pričakujejo, da se bo minister za zdravje odločil za pripravo strategije o razvoju zdravstvene in babiške nege za obdobje do leta 2030. Prav tako je nujno urediti neprimerne delovne pogoje, zagotoviti ustrezno plačilo za odgovorno delo ter izboljšati status izvajalcev zdravstvene in babiške nege, menijo. “To so stvari, na katere opozarjamo že več let in jih je treba nujno rešiti, sicer nam grozi razpad zdravstvenega sistema,” so posvarili.

Zasebni zdravniki in zobozdravniki: Spet smo na začetku

“Pred nekaj dnevi je odstopil še en minister za zdravje. Ti, ki so sedaj njegovi najglasnejši kritiki, v ospredje javnega zdravstva ne postavljajo pacientov. Skrbi jih obstoj državnih zdravstvenih zavodov, ki sami po sebi ne zdravijo in ne nudijo storitev. Te nudimo zagnani zdravstveni timi – zdravniki, zobozdravniki medicinske sestre, tehniki, fizioterapevti in drugi –, katerih število v slovenskem javnem zdravstvu nezadržno pada,” so pri združenju opozorili v sporočilu za javnost.

Pri tem so spomnili, da je bilo zdravništvo v začetku leta pozvano, da pripravi in uskladi ključne točke, na podlagi katerih bi zgradili močen, dostopen in kvalitetni javni zdravstveni sistem.

Dokument je bil sprva usklajen na koordinaciji zdravniških organizacij in nato v nekoliko spremenjeni obliki dokončno potrjen maja 2023 na skupščini Zdravniške zbornice Slovenije kot najširše demokratično izvoljenega organa zdravništva.

“Na poslan dokument do danes nismo prejeli nobenega uradnega odgovora. Ne s strani ministrstva za zdravje, vlade niti kakšne druge državne institucije,” so opozorili v združenju. Opažajo tudi, da se zdravništvo pri predlogih za zdravstveno reformo praktično ne upošteva.

Vsi napori vplivnih in vladajočih so po njihovih navedbah aktivno usmerjeni v to, da se delovanje zasebnikov v javnem zdravstvenem sistemu maksimalno omeji, ali pa celo prepreči. Vendar predlogi za krepitev državnega zdravstva niso predlogi izboljšanja delovnih pogojev in večje fleksibilnosti zaposlitve, ki bi privabili kader in izboljšali kakovost oskrbe bolnikov, menijo.

“Gre za predloge omejevanja dela zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov znotraj javnega zdravstvenega sistema. To bi imelo za posledico ohranitev centralne in monopolne vloge javnih zavodov pri izvajanju javnega zdravstva, ne glede na to, ali bo oskrba bolnikov zato kaj boljša,” ocenjujejo.

Takšni ukrepi po njihovih navedbah ne bodo ustavili odhoda kadra iz javnih zavodov, ampak bodo pripomogli samo še k hitrejši izgradnji vzporednega zasebnega zdravstvenega sistema v pravem pomenu besede. Javno zdravstvo bo tako na voljo na koncu le še za določeno zahtevno medicino, in za tiste bolnike, ki si zasebnega zdravstva ne bodo mogli privoščiti, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje